Râmnicu Vâlcea: Alexandru Cetăţeanu, scriitorul care vrea să adune poeţii lumii la Amărăşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Alexandru Cetăţeanu, scriitorul care vrea să adune poeţii lumii la Amărăşti
Râmnicu Vâlcea: Alexandru Cetăţeanu, scriitorul care vrea să adune poeţii lumii la Amărăşti

Om de o mare sensibiliate, plecat din ţară de mai bine de 25 de ani, scriitorul rememorează amintiri din lumea satului, de care afectiv nu s-a despărţit niciodată.

Profil
NĂSCUT. 7 iulie 1947, la Amărăşti-Vâlcea, stabilit în Monteral, Canada
STUDII. Facultatea de Electroehnică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti
IDEALURI. Să aduc poeţii din toată lumea la Amărăşti-Vâlcea şi să-mi construiesc o casă pe pământul unde m-am născut.

Întrebări şi răspunsuri.

Ce este pentru dumneavoastră Canada?

Canada m-a ajutat să-mi recapăt speranţa, încrederea în mine şi în oameni. Aici m-am născut a doua oară. Mari români, precum Fănuş Neagu, generalul Vasile Cândea, actorul Mihai Mălaimare m-au încurajat după ce am publicat cartea „Un român în Canada”.

Cum de-aţi ajuns într-una din cele mai întinse ţări ale lumii?

De toate astea se face „vinovată” mama mea. Ea mi-a dat mereu un imbold, spunându-mi de un văr de-al meu care studia la Paris. Am plecat în Italia, obţinând avizul pentru o excursie, şi nu m-am reîntors lăsând în România un băiat de 12 ani. În Canada am ajuns pentru că aveam un văr, Mihăilă, mama lui soră cu tatăl meu.

Ce-mi place

Sunt mândru că la Curtea de Argeş se organizează anual un festival Internaţional de poezie, eu fiind pasionat de poezia, literatura, având ca poeţi români preferaţi pe Dumitrescu M Ion şi Dumitru Ilinca.

Nu-mi place

Nu agreez mitocănia, pe aceia care sunt lipsiţi de educaţie. Nu-mi place că aici, în România există frica de curent, de vânt, oameni care au multe boli ale gâtului, au conjunctivită.

A făcut şcoala primară în Amărăşti, amintindu-şi cum umbla desculţ, iar primi tenişi purtaţi, de culoare albastră erau.... chinezeşti. Provenind dintr-o familie catalogată de regimul comunist drept „chiaburi”, Alexandru Cetăţeanu a avut multe de îndurat de-a lungul vremii. „Am făcut liceul la SM 1, actualul Nicolae Bălcescu, din Craiova, profilul real, pe atunci director fiind dl. Ştefan Andrei, profesor de română, un om care m-a protejat şi a avut grijă de mine. Fiind un elev priceput, deseori mă chema să-i repar televizorul, un VS 54 rusesc. La liceu am rămas repetent la desen tehnic, motiv pentru care am repetat anul. Nu aveam bani să-mi cumpăr raportor şi nu duceam planşele aşa cum mi se cereau”, povesteşte scriiotrul venit pentru câteva zile pe plaiurile natale.  Alexandru Cetăţeanu a urmat Şcoala Tehnică de Arhitectură şi Construcţii a Oraşelor din Bucureşti, vreme de doi ani. Deşi a dat testare la electrotehnică, fiind un elev eminent, nu a fost primit. După absolvirea facultăţii a fost angajat la Staţia pentru Verificarea şi Întreţinerea Aparaturii Medicale Bucureşti. Adesea era trimis la Râmnicu Vâlcea să repare „astrupul”, un aparat adus din Danemarca cu ajutorul căruia se se făceau analizele gazului din sânge.

Costeanu, nume „mari” din aceeaşi viţă

Din familia Costeanu, nume purtat de mama scriitorului, îşi au rădăcinile oameni marcanţi precum cele ale lui Nicolae, Gigi sau Virgil Costeanu, ale actorului Dem Rădulescu. Îl întreb cum a supravieţuit în Canada şi cu dezimvoltură şi plin de vervă, răspunde: „Până să-mi găsesc de lucru, am reparat tot astrupul. Aici am cerut azil politic şi cu timpul am înfiinţat o companie care se ocupă cu instrumente medicale livrate de Europe de Este. Soţia a făcut din nou rezidenţiatul pe medicină de familie”, spune Alexandru. Dorinţa de a-i aduna sub „aripa sa” pe marii oameni de cultură români din Canda, a făcut ca în anul 2001 să fie ales preşedintele Asociaţiei Canadiene a Scriitorilor Români, care numără 29 de scriitori. La Montreal, unde locuieşte, scoate revista lunară „Destine literare” în 140 de pagini. Anul acesta a lansat volumul de poezie „De la Herodot cetire”.

„România e ţara aprobărilor”

Despre România lui 2009, canadianul din Amărăşti, ne spune: „În România iei o gură de bioxid de carbon şi una de praf, iar Bucureştiul este foarte aglomerat. Un lucru nu-mi imaginez? De ce oamenii scuipă aşa de tare pe străzi. Ţara merge spre bine, păcat că e multă corupţie, birocraţie, funcţionărime. România e ţara aprobărilor. Eu cred în viitorul şi în steaua ei. S-au făcut progrese şi sigur va fi mai bine! Românii n-au simţit criza, pentru că nu este declanşată aici, iar ei n-au avut parte decât de un soi de inerţie”, spune scriitorul care colindă lumea. Alexandru Cetăţeanu vrea să vină să-şi fac o vilă în cătunul Costea, unde s-a născut şi de acolo să plece... mai departe. „Acum, doresc să vizitez şi cel de-al 47 stat american, în care n-am fost, la Montana, 47 coincizând cu anul naşterii mele”, a spus omul care te încântă vorbindu-ţi despre lume cu sufletul de bun român.

Revista „Destine literare” o puteţi citi accesând www.scriitoriiromani.com

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite