Râmnicu Vâlcea: Miron Cernătescu - Vrea să construiască naiurile perfecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A studiat teologia, dar a ajuns să construiască instrumente muzicale. A făcut chiar o invenţie la naiuri, pentru ca sunetul să nu se altereze: a înlocuit ceara de acordaj cu un cilindru.

Pe Miron Cernătecu tatăl său intenţiona să-l facă tot preot, profesie care o avea şi părintele său. „Am fost chemat, cum se spune, dar nu şi ales”, povesteşte constructorul de instrumente. Absovent al Seminarului Teologic din Craiova, tânărul de odinioară s-a înscris apoi şi la Facultatea de Teologie, dar a abandonat foarte repede după primul trimestru. „Am vândut cărţile de Biblie şi îmi cumpăram instrumente muzicale. Pentru prima dată am cumpărat un acordeon şi cântam la ora 6 dimineaţa, trezindu-i pe seminarişti în acordurile horelor, sârbelor, brâului sau pe  muzică uşoară”. A vrut apoi să dea la Educaţie Fizică, iar în final a ajuns la Conservator. Pe timpul facultăţii, la cantina Conservatorului, a cunoscut-o pe soţia sa, alături de care şi-a legat destinul. „Eu pusesem ochii pe o conservatoristă, care avea să-mi dea nişte partituri, dar până la urmă am rămas alături de soţia mea”.

Dalila a cucerit lumea cu naiurile tatălui ei


Proaspăt absolvent de Conservator, Miron Cernătescu a devenit profesor la Liceul din Bălceşti-Vâlcea, unde a înfiinţat o orchestră de muzică populară pentru copii. Ştia să cânte la vioară, mandolină, ocarină, fluier, acordeon, ţambal dar cu naiul avea ceva probleme. „Trei luni m-am chinuit cu un nai şi orice aş fi făcut, acesta se dezacorda. Aşa mi-a venit ideea să înlocui ceara din construcţia naiului, cu un cilindru. În 1984 am mers la Comitetul pentru Cultură şi le-am spus de invenţia mea şi ştiţi ce au făcut? Au dat datele mele la Fabrica de la Reghin, iar ăia au început să facă naiuri în serie. Partidul nu accepta ca invenţia să fie făcută de unul singur. Am prezentat materialul la OSIM, de la Paris, la Oficiul de invenţii, unde sunt înscris. Primele naiuri le-am făcut în atelierul şcolii de la Bălceşti”, a spus. Devenit apoi profesor la Liceul Nicolae Bălcescu din Râmnicu Vâlcea, din anul 1986, Miron Cernătescu a înfiinţat o orchestră şi a continuat să construiască naiuri. „Pentru a fi un bun constructor da naiuri, trebuie să ştii muzică dar şi tâmplărie, să ştii să lucrezi pe strung. Construcţia unui nai poate dura cam trei săptămâni. Cel mai mare nai pe care l-am făcut are a avut tubul de un metru”, spune profesorul. Cu naiurile tatălui, fiica sa, Dalila Cernătescu, un nume mare în muzică, a făcut înregistrăile albumelor de la Viena, Paris, Munchen. „Cu fiica mea, profesor la Conservatorul unde şi au am învăţat, am colindat lumea. Naiul este un instrument prezent pe toate meridianele lumii, fără ca vreun popor să-l revendice”, a spus profesorul. Cât despre pasiune, spune: „Am avut măsură în toate, inclusiv în pasiune şi aşa am avem o familie fericită”, a încheiat profesorul care aşteaptă pensionarea ca să continue construcţia naiurilor sale.

Profil
NĂSCUT
. 29 iulie 1947, la Lăunele -Argeş
STUDII. Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, - actuala Universitate Naţională de Muzică, din Bucureşti
EXPERIENŢĂ. De 34 de ani construişte naiuri
IDEALURI. Vrea să facă naiuri de cea mai bună calitate, dacă se poate să atingă perfecţiunea în construcţia acestor instrumente.

Întrebări şi răspunsuri
Naiul pe care-l construiţi este cel clasic?
Am revoluţionat acest instrument, eliminând ceara de acordaj, folosită de toţi naiştii, ceară care-şi modifica volumul de la schimbările de temperatură, dezacordând instrumentul,  înlocuind-o cu un cilindru care dă naiului un ambitus mai mare.


Din ce materiale construiţi naiurile?
Sunt foarte multe, de la trestia de bambus, prun, salcâm, fag, stejar, tuia, molid, larice, mahon, zingavă, corn de căprior. Într-o orchestră numai de naiuri făcute din materiale diferite, timbrele (culoarea sunetului) este ideală.
Ce-mi place
„Vreau să cred că sunt un bun familist, că munca este cea care ne salvează. Cu cât vom munci mai mult, cu atât ne vom rezolva toate problemele. Vreau să vă spun că soţia mea găteşte foarte bine şi îmi place mâncarea pe care ea o face”.
Nu-mi place
„Sunt mâniat pe oamenii pe care nu poţi pune bază, care una îţi spun şi alta fac. Nu-i agreez pe cei care mint, cei care-şi însuşesc din roadele muncii pe care ei n-au depus-o. Nu sunt de acord cu mincinoşii, cu prefăcuţii”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite