Râmnicu Vâlcea: Hala Centrală e scoasă la închiriat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Hala Centrală e scoasă la închiriat
Râmnicu Vâlcea: Hala Centrală e scoasă la închiriat

Cel mai vechi spaţiu comercial din Râmnicu Vâlcea va fi pus în circuitul economic de azi. Una din clădirile emblemă ale oraşului va fi deschisă din nou publicului. Pe lângă obişnuitele standuri cu mezeluri şi carne, hala ar putea găzdui şi o ceainărie.

Hala Centală din Râmnicu Vâlcea, clădire emblematică, moştenită din perioada interbelică, va fi deschisă din nou pentru publicul larg. Consilierii Locali ai municipiului au aprobat azi într-o şedinţă extraordinară scoaterea la licitaţie a spaţiilor amenajate în acest imobil. Cunoscută de către râmniceni ca locul de unde, pe vremuri, îşi procurau cele mai bune produse din carne, Hala Centrală va gădui, potrivit proiectului, şi o ceainărie şi cofetărie. Astăzi aleşii locali au aprobat modelul contractului de închiriere precum şi tarifele ce vor fi practicate firmelor care vor dori să îşi vândă produsele în incinta acestei clădiri. Edilii spun că vor taxa comercianţii cu chirii cuprinse între 1500 şi 7500 de lei, în funcţie de suprafaţa spaţiului pe care îl vor solicita. Investiţia în această clădire a început în luna august, iar valoarea totală alocată din bugetul local a fost de 2,1 milioane de lei. S-a lucrat atât la structura de rezistenţă cât şi la finisările interioare şi exterioare.

image

Laptele şi carnea se vor vinde doar în Hală

Oficialii din primărie spun că, imediat ce Hala va fi dată în folosinţă, adică la jumătatea lunii noiembrie, tot comerţul cu lactate şi produse din carne ce se desfăşoară acum în Piaţa Centrală va fi interzis. „Prin hotărârea de consiliu local ce aprobă darea în folosinţă a halei se interzice comercializarea produselor din carne, peşte sau lapte. Asta pentru că acum producătorii particulari vor avea un spaţiu al lor unde vor putea desface aceste produse şi vor plăti în fiecare zi o taxă de masă”, explică Eusebiu Veţeleanu, viceprimar al Râmnicului.

Hala, monument istoric

A fost înscrisă în lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii, Hala Centrală din Râmnicu Vâlcea fiind o clădire încadrată în clasa de importanţă B. Edilii spun că renovările s-au făcut la standardele Ministerului şi că s-a respectat inclusiv destinaţia clădirii, aceea de hală de carne. Ionel Constantiniu, de 83 de ani din Râmnicu Vâlcea îşi aminteşte că pe vremuri, în Hală se găseau cei mai buni măcelari din tot judeţul. „Reuşeau să taie bucata de carne la fix, exact cât scria pe cartelă. Totuşi, aici erau şi cei mai buni măcelari din judeţ, iar clienţii veneau să cumpere celebrii «adidaşi» (copite n.r.) de porc”, îşi aminteşte vârstnicul.

image

În timpul comuniştilor, depozit de haine vechi

Dintr-un scurt istoric al Halei din centrul Râmnicului aflăm că marchizele laterale le deţinea „Precupeţul de fructe”, iar prăvăliile erau doldora cu peşte, carne şi fructe. Construcţia halei a început la 28 mai 1902, lucrările fiind terminate la 17 iulie 1904. A costat 104.428 lei, antreprenorul construcţiei fiind ing. N. Cuţurida. Recepţia lucrării a fost făcută de ing. şef Aurelius Bereş, ing. Constantinescu Tancred şi ing. Cuţurida, în zilele de 30 aprilie – 1 mai 1905, la un an după finalizarea lucrărilor. Marchizele laterale ale halei le deţinea Constantin Ionescu, zis Precupeţu de fructe.

Primari, jurişti şi avocaţi celebri

Din septembrie 1907, Primăria a hotărât să construiască prăvălii pe proprietatea lui Temelie şi pe Iazul Morilor, din jurul halei. Au fost cinci prăvălii pe fiecare laterală a halei. În 1908 a început construcţia prăvăliilor de către antreprenorul Anton Copeti, iar în ele se vindeau carne, peşte şi fructe. În timpul comuniştilor, carnea fiind un lux, interiorul halei a fost transformat în depozit de haine vechi. Hala a fost construită pe vremea primarului av. Nic. Epure. În perioada 1902-1904 au fost primari jurişti şi avocaţi celebri ai urbei precum: Ghe. Olănescu (1902-1904), Vasile Tretinescu (1905-1906), Alexandru Crăsnaru (1906-1907).

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite