Râmnicu Vâlcea: Cel mai mare Centru de Criogenie din Europa, la ICSI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona in care va fi construit noul centru
Zona in care va fi construit noul centru

Valoarea investiţiei e de 61,8 milioane lei, din care 50 de milioane lei, sunt fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) Râmnicu Vâlcea va avea cel mai mare laborator de criogenie din Europa. Conducerea institutului a lansat, astăzi, proiectul „Cryo-Hy - Dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare a ICSI prin crearea unui laborator la temperaturi scăzute pentru aplicaţii energetice ale fluidelor criogenice". „Valoarea proiectului e de 61.838.231 lei, din care 50.000.000 lei sunt de la Uniunea Europeană (UE), iar diferenţa e de la Ministerul Economiei. Cu aceşti bani vom construi la Râmnicu Vâlcea cel mai mare Centru de Criogenie din Europa. El va fi unul printre puţinele din Europa care va avea ca scop principal dezvoltarea de noi alternative energetice, bazate pe tehnologii de stocare a hidrogenului" a declarat Ioan Ştefănescu, directorul ICSI Râmnicu Vâlcea.


Centrul e important pentru toată zona UE


Laboratorul de temperaturi scăzute pentru aplicaţii criogenice va fi realizat în 25 de luni. În perioada 16-17 decembrie 2010, are loc licitaţia de servicii consultanţă şi de execuţie a lucrărilor. „Proiectul nu e important doar pentru Râmnic sau pentru România, ci pentru toată zona UE. Aici se va dezvolta cel mai mare laborator de criogenie nu doar pe izotopi, ci şi în domeniul public şi în cel medical", a precizat Ştefănescu. Cercetările care se vor face în noul laborator din Râmnic vor ajuta şi la realizarea primului reactor de fuziune nucleară de la Cadarache, Franţa din 2020. Centrul de criogenie va crea şi locuri de muncă. 20 specialişti şi cercetători vor lucra în laboratorul de temperaturi scăzute.

"Se va dezvolta cel mai mare laborator de criogenie şi în domeniul public şi în cel medical" - Ioan Ştefănescu, director ICSI.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite