Râmnicu Vâlcea: Cea mai veche clădire din centru scapă de demolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii şi primăria au căzut la pace după cinci ani de lupte în instanţe. Imobilul din centru scapă de buldozere. Proprietarul a acceptat demolarea unei secţiuni pentru a face loc unui pasaj pietonal.

După cinci ani de lupte în instanţe s-a stins conflictul între Primăria din Râmnicu Vâlcea şi conducerea SC Moda Sârguinţa, proprietarii clădirii Socom. Aceştia din urmă au acceptat propunerea iniţială a primăriei şi vor doar ca o secţiune din parterul imobilului să fie demolat pentru a face loc extinderii trotuarului din zonă. Primarul Mircia Gutău spune că instituţia pe care o conduce era pregătită să achite celor de la Socom aproximativ 500.000 de euro drept despăgubire pentru expropriere. „Aveam banii şi chiar ne prăgăteam să îi virăm în conturi când am avut o discuţie cu cei din conducerea societăţii. Mi-au spus că vor convoca o şedinţă a AGA şi vor propune renunţarea la litigiu şi acceptarea propunerii noastre iniţiale", explică edilul şef din Râmnicu Vâlcea. La rândul său, Gutău promite că în şedinţa de Consiliu Local de săptămâna viitoare va introduce pe ordinea de zi o hotărâre prin care să se renunţe la dreptul de expropriere câştigat în instanţă şi să se modifice planurile pentru amenjarea urbanistică în zona centrală. „Tot ceea ce dorim este ca trotuarul să fie mai larg, iar pietonii să poată circula prin zonă. Este posibil din punct de vedere al construcţiei să se poată demola un tronson al clădirii pentru a crea acest spaţiu", explică şeful administraţiei din Râmnic. În 2005, procedurile de expropriere pentru cauză de utilitate publică au început după refuzul celor de la Moda Sârguinţa de a permite demolarea secţiunii în cauză.


Refacere totală a faţadelor


Demolarea şi lărgirea trotuarului va avea loc, după spusele primarului, în maxim două săptămâni de la aprobarea acestei acţiuni în Consiliul Local. La rândul lor cei de la Socom vor fi obligaţi să regândească întreaga faţadă a clădirii ce în prezent contrastează cu restul imobilelor. „Până în iunie am căzut de acord că o vor renova, în sensul că îi vor da o faţadă modernă, iar banerele publicitare vor trebui să dispară", explică Gutău. Clădirea este una din cele mai vechi din zona centrală a municipiului, ea găzduind în acest moment birouri de unde vin şi o parte din veniturile societăţii cooperatiste.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite