Râmnicu Vâlcea: Casele construite pe albiile râurilor riscă demolarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vilele construite ilegal vor fi verificate
Vilele construite ilegal vor fi verificate

Peste 160 de construcţii printre care vile şi case de vacanţă sunt ridicate ilegal în zonele inundabile ale unor râuri importante din judeţ.

Potrivit unui raport al Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vâlcea, în judeţ sunt 167 de construcţii situate în zonele inundabile ale cursurilor de apă. „Dintre acestea 105 sunt anexe gospodăreşti, 44 case şi 18 alte obiective. Aceste construcţii sunt în albia majoră a râurilor, porţiune pe care se varsă apa în cazul unor debite mai mari", a declarat Dorin Dobrişan, directorul Direcţiei Apelor Olt. Potrivit Legii Apelor nr.107/1996, construcţiile existente în zone inundabile vor fi identificate de Direcţiile de Ape, solicitându-se administraţiilor locale care au emis autorizaţii de construcţie să le demoleze. „Dacă demolarea nu e posobilă, beneficiarii vor fi obligaţi să declare pe propria răspundere că îşi asumă riscurile în caz de inundaţie. Până în momentul de faţă, doar 7 proprietari au dat această declaraţie", a spus Dobrişan.


Case de vacanţă pe Valea Lotrului-Păscoaia


Construcţiile sunt situate pe râurile: Luncavăţ, Lotru, Topolog, Olăneşti, Muereasca şi Bistriţa. „Am făcut casa cu acte şi cu autorizaţie. E pe malul Lotrului pentru că aşa e terenul. Nu o ia apa. Ne-au ameninţat autorităţile în primăvară când au golit lacul Vidra că vine apa peste noi şi nu ne-a atins un strop. Dau declaraţie şi rămân aici pe propria răspundere", spune Ilie Pleşanu care are casă pe Valea Lotrului. Mihai Dincă, directorul adjunct al Gărzii de Mediu Vâlcea susţine că toate construcţiile ridicate în albiile râurilor trebuie demolate. „Nu e normal ce se întâmplă pe Valea Lotrului-Păscoaia sunt ridicate case de vacanţă în zona inundabilă", s-a arătat indignat  Dincă.


Verificări de la 1 ianuarie 2010


În oraşul Olăneşti, două hoteluri se construiesc fără să îndeplinescă condiţiile din avize. „Ele sunt în albia minoră a râului Olăneşti. În situaţia în care ele sunt alectate de inundaţii proprietarii să nu mai fie despăgubiţi cu atâta lejeritate", a menţionat Doina Popa, inspector la Inspectoratul în Construcţii Vâlcea. Vinonaţi de aceste situaţii sunt primarii care eliberează autorizaţii de construcţie. O comisie formată din specialişti va verifica începând cu 1 ianuarie 2010, toate avizele construcţiilor făcute în zone inundabile, cum s-au dat autorizaţiile şi cine se face vinovat.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite