Râmnicu Vâlcea: La festivalul „Cântecele Oltului” au fost cele mai frumoase dansuri şi costume populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: La festivalul  „Cântecele Oltului” au fost cele mai frumoase dansuri şi costume populare
Râmnicu Vâlcea: La festivalul „Cântecele Oltului” au fost cele mai frumoase dansuri şi costume populare

   Opt ansambluri din judeţele: Braşov, Covasna, Harghita, Olt, Dolj şi Vâlcea, s-au întrecut, în oraşul Călimăneşti, la festivalul de folclor „Cântecele Oltului”.  Copiii şi tinerii şi-au prezentat costumele populare, tradiţia şi datinile din zonele lor.

    Cea de a 41-a ediţie a Festivalului de folclor „Cântecele Oltului“ s-a desfăşurat, ieri şi astăzi, în oraşul Călimăneşti. Deschiderea festivalului a avut loc la Pavilionul Central din Călimăneşti, sâmbătă, la ora 15.00, cu o paradă a portului popular, la care au luat parte toate ansamblurile. „ Avem o sărbătoare a sufletului şi dansului popular românesc. Anul acesta lipsesc colegii noştri din Teleorman şi Sibiu, din motive personale. Doljul este prezent ca în toţi anii, deşi râul Olt nu trece prin acest judeţ. Pentru prima dată avem invitaţi la acest eveniment Grupul Folcloric «Izvoraşul» din Creţeni”, a declarat la deschiderea festivalului  Elena Stoica, directoarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vâlcea. Prima ediţie a festivalului s-a desfăşurat la Braşov, după care s-a hotărât ca toate  celelalte să aibă loc doar la Vâlcea. „Se împlinesc 41 de ani de când pe firul Oltului se desfăşoară neîntrerupt acest festival. Notele sale definitorii sunt cântecele, dansurile, costumele populare, prezentate pe scenă de fiecare comunitate românească, indiferent de etnie“, a mai precizat Stoica.

   Va fi premiată cea mai bună voce

 
  După parada costumelor a început concursul ansamblurilor folclorice pe scena în aer liber a Casei de Cultură Florin Zamfirescu. Deşi, în alţi ani, după parada costumelor se juca hora de mână la Pavilionul Central, ieri, nu s-a mai ţinut, din cauza ploii. Şi parada portului popular şi concursul au fost deschise de Grupul Folcloric „Izvoraşul”. „Avem 18 copii în ansamblu şi prezentăm cinci piese din zona noastră. Solista ansamblului este Anghelina Mihai, care are numeroase premii, la concursuri asemănătoare”, povesteşte profesorul Ioan Alexie. Anghelina cântă muzică populară din clasa I. „Muzica populară este o prioritate pentru mine şi cred că doinele mi se potrivesc cel mai bine”, ne dezvăluie Anghelina Mihai. În concurs s-au întrecut ansamblurile folclorice „Boroka” şi „Eotvos Iozsef” din Harghita,  „Cetăţuia” din Braşov, „Brădeţul” din Covasna, „Hora Izbiceni” din Olt, „Doina Oltului” din Călimăneşti, şi „Alunelul” din Dolj. „Este foarte frumos. Îmi aminteşte de tinereţea mea şi de horele care se făceau pe timpuri la ţară. E bine că încă se mai păstrează tradiţia”, precizează Maricica Vâlcu, o localnică din Călimăneşti, care a venit la spectacol.  Astăzi, între orele 15.00 şi 22.00 va  avea loc festivitatea de premiere. Va fi premiată cea mai bună voce, cel mai bun instrumentist şi cel mai frumos costum popular. Câştigătorii vor primii diplome, premii speciale şi bani.   

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite