Râmnicu Vâlcea: Portarul de CSM Chimia vrea să se facă oceanograf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriela Marica, handabalistă la CSM Chimia Râmnicu Vâlcea, este pasionată de geografie, fiind chiar olimpică naţională. Pentru a păstra spiritul de fair-play în echipă, adolescenta îşi ajută colegele la făcutul temelor.

Gabriela este o adolescentă foarte pragmatică, mereu într-o permanentă căutare a noului. Dacă ceva o plictiseşte la orele de curs, ia o carte şi citeşte, găseşte altceva de făcut. Portar în echipa de handbal la CS Chimia Râmnicu Vâlcea, este o elevă de nota zece. „De când mă ştiu mi-a plăcut să citesc geografie, să descopăr noi state pe harta lumii. Poate acest lucru mi-a fost inspirat de la tatăl meu, care şi el a fost şi rămâne un pasionat de geografie”, spune. Din clasa a VI-a, Gabrielei i-au fost descoperite, la şcoală, performanţele sportive. Fiind înaltă, ca statură, a fost cooptată în echipa de handbal a oraşului Drăgăşani, CS Olimpia, unde a jucat mai întâi ca extremă, iar din 2008 este portar la CS Chimia, din Râmnicu Vâlcea. Deşi a „încasat” şi va mai primi multe mingii în faţă, este convistă că toate astea fac parte din riscurile jocului.

image



Nu există nu pot!

În anul 2008, Gabriela a obţinut menţiune la Olimpiada Naţională de Geografie de la Buzău, iar în 2009, tot menţiune, la faza naţională de la Satu Mare, la proba practică fiind cea mai bună. Fire luptătoare, vrea mereu să se autodepăşească: „Nu există niciodată nu pot. Există nu vreu!” Nevoită să-şi împartă puţinul timp liber între internat, orele zilnice de antrenament, sutele de deplasari în turnee şi timpul petrecut în sălile de blibliotecă ale şcolii, Gabriela este mereu în căutarea de nou. Se informează din revista Terra, citeşte din manualele marilor colegii ale lumii editate în limba engleză şi vorbeşte de partea teoretică şi cea practică a geografiei, de impactul antropic, spunâd că „geografia este o ştiinţă de fineţe”.

image


Demnă, dinamică, inteligentă

În timpul turneelor prin ţară, tânăra sportivă le ajută pe colegele ei în rezolvarea temelor la matematică, fizică sau geografie. „Multe dintre colegele mele de la echipă vin cu caietele de teme după ele şi mă roagă să le ajut să rezolve problemele. O fac cu foarte multă plăcere, păstrând astfel spiritul de echip şi fair-play”, povesteşte. Raţională, Gabriela are o minte strălucitoare şi nu acceptă să fie umilită. „Răspund totdeauna cu o replică accidă. Eu cred în respectul faţă de dascăli, de oamenii cu experienţă”. Profesorul ei de geografie, Liviu Tudor, o caracterizează ca fiind o adolescentă cu demnitate, dinamică şi cu o minte strălucită. Cât despre spiritul introspectiv, Gabriela îşi aminteşte că şi cele mai mici boacăne făcute în copilărie erau legate tot de căutarea permanentă a noului. „Amestecam şampoane cu produse de curăţenie sau cu te miri ce altceva şi nu o singură dată am creat reacţii de care m-am speriat. Dar toate trebuie să aibă o explicaţie şi de aceea încerc să aflu mereu mai multe lucruri despre adevărurile din jurul nostru”, a spus sportiva.

image
image




Profil
NĂSCUTĂ: 15 oct. 1992, la Drăgăşani
STUDII: Elevă în clasa a X-a la Colegiul Alexandru Lahovari, din Râmnicu Vâlcea
IDEALURI. Să studiez oceanografia în afara graniţelor ţării

Ce-mi place: Mă simt foarte bine în compania oamenilor sincer, deschişi, nonşalanţi, a celor care acceptă colaborarea. Îmi place să cunosc mereu alţi oameni! Ascult cu plăcere muzica rock.

Nu-mi place: Nu accept să mi se facă farse de nicun fel, poate cu excepţia zilei de 1 aprilie. Nu agreez oamenii bădărani, pe aceia care-i caracterizează prostia şi îngâmfarea, încrezuţii şi nedreptatea.

image



Întrebări şi răspunsuri

Există vreo legătură între handbal şi ştiinţele exacte de care eşti atrasă?
G.M. Îmi pac foarte mult şi matematica, fizica şi chimia. În sport contează viteza de reacţie, iar părerea mea este că hanbalul şi fizica se înrudesc. Sportul este gura de aer de care am nevoie să depăşesc performanţele intelectuale.

Care este cel mai mare duşman al tău?
G.M. Cel mai mare adversar al meu este timpul. Aş vrea să am destul încât să pot citi atât cât mi-aş dori. De multe ori la alte ore de curs unde mă plictisec mai savurez tot informaţii legate de geografie.


image
Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite