Râmnicu Vâlcea: CEDO forţează România să plătească 5.200 de euro vâlceanului Romulus Degeratu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motivul este că fostului poliţist i s-a prelungit nejustificat, doi ani şi şase luni, arestarea prevenitivă. Degeratu vrea să facă recurs prin care instanţa de la Strasbourg să-i recunoască violarea dreptului de proprietate şi a vieţii private.

La locuinţa sa din Râmnicu Vâlcea, Romulus Degeratu (47 ani), fost poliţist, trăieşte cu sentimentul că după aproape zece ani, abuzurile care s-au făcut asupra lui au fost recunoscute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), printr-o hotărâre pronunţată la 6 iulie, la Strasbourg. El a fost arestat la 9 mai 2001, pentru bănuiala de complicitate la un furt calificat, că ar fi ajutat în lunile august-septembrie 2000 mai multe persoane să procure petrol din conductele petroliere. „De 36 de ori mi-au prelungit arestul preventiv, din 9 mai 2001 până în 26 mai 2004, fără să poată justifica o astfel de măsură. Au motivat că voi împiedica martorii să depună mărturie, fără să identifice aceşti martori, că voi părăsi ţara. Eu care timp de 17 ani am avut calificative de FB în poliţie, mi-au prelungit arestul la grămadă cu celelalte persoane", spune Romulus.


Magistraţi şi procurorii să răspundă


CEDO apreciază în hotărâre: „Tribunalele interne nu au motivat maniera concretă, pe baza unor fapte pertinente, motivele pentru care ordinea publică a fost, efectiv, tulburată, în cazul punerii în libertate a acuzatului. Statul trebuie să vireze reclamantului, în trei luni din momentul în care decizia rămâne definitivă, 5.200 EUR pentru prejudiciul moral şi 100 EUR pentru cheltuieli". Romulus Degeratu, ajutat de soţia sa Stela, a purtat opt ani de corespondenţă cu CEDO. „Îmi doresc ca astfel de lucruri să nu se mai petreacă în România, iar magistraţii, procurorii care iau astfel de decizii să plătească personal pentru nedreptăţile făcute", a mai spus vâlceanul.



Violarea vieţii private


În dosarul petrolului au fost 52 de inculpaţi şi 32 arestaţi. Degeratu vrea să facă recurs, iar CEDO să recunoască faptul că i-a fost violată viaţa privată prin publicarea în jurnale, fără acordul său, a unei fotografii făcute de autorităţi, pentru violarea dreptului de proprietate şi punerea sub sechestu şi a unor bunuri nesechestrabile. La actuala decizie CEDO, Guvernul are drept de recurs trei luni.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite