Râmnicu Vâlcea: Ocnele Mari/ Familia Fetele va da statul în judecată la CEDO, să îşi facă dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea:  Ocnele Mari/ Familia Fetele va da statul în judecată la CEDO, să îşi facă dreptate
Râmnicu Vâlcea: Ocnele Mari/ Familia Fetele va da statul în judecată la CEDO, să îşi facă dreptate

  Familia Fetele este propusă pentru a fi evacuată a două oară din calea saramurii, dar oamenii refuză să plece din zonă.

    „Problema e că noi nu suntem la prima strămutare. Am mai fost evacuaţi, în 2001, când a picat Ţeica. Atunci am pierdut casa, fânarul, alte anexe şi 11.000 de metri pătraţi de teren. Toate au picat cu Câmpul II. Ne-au dat 60.000 de lei, doar pe casă. Pe teren nu am primit nimic. Deci, ne-am ars odată cu ciorbă, acum suflăm şi în iaurt”, povesteşte Veronica Fetele. Familia şi-a construit o a doua casă după ce a pierdut-o pe prima. Casa are 10 camere. „Anul trecut ne-au oferit la evaluare 120.000 de lei, doar pe casă. Nu s-a luat în calcul terenul de 2.000 de metri pătraţi şi nici gardul care e zidit. Ni s-a spus că gardul nu intră la evaluare. Nu am fost de acord cu suma. Şi eu şi soţul am muncit 35 de ani la Oltchim, în mediu toxic de ne-am pierdut şi dinţii din gură ca să ne facem o casă, iar reprezentanţii societăţii Conversmin şi ai Exploatării Miniere nu ne despăgubesc la valoarea reală”, susţine femeia.

„O să ne judecăm cu statul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”


  Comisia de evaluare i-a oferit familiei Fetele, recent, 180.000 de lei, despăgubire ca să plece din zonă. „ Le-am cerut să ne facă o casă la fel ca asta, să respecte proiectul, şi să ne dea 2.000 de metri de teren şi nu vor. Ne cred proşti. Nu vrem casă de unică folosinţă. Noi avem casă care poate fi folosită de două, trei generaţii”, susţine Veronica Fetele. Ea susţine că saramura va veni peste casa ei, dar nu va pleca. „Zic că o să ne scoată cu forţa cu jandarmii. Dacă se întmplă asta o să ne judecăm cu statul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului ca să ne facem dreptate. Să vedem ce decide legea. Noi  nu vrem decât să fim despăgubiţi la valoarea reală”, precizează femeia.

CIFRĂ: Din cele 19 familii care se află în zona de risc a Câmpului I de sonde, doar 11 au optat pentru despăgubiri şi case.

Citeşte şi:

• Ana Ciriperu a fost evacuată a treia oară din calea saramurii

• Craterul de la Ocnele Mari a înghitit un hectar de teren


• Prabusirea de la Ocnele Mari este unica în lume

• Patru familii izolate din cauza saramurii GALERIE FOTO

• Saramura se apropie de Case la Ocnele Mari

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite