Râmnicu Vâlcea: Buget de criză la primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autoritatile spun ca lucrările publice îşi vor primii finanţările
Autoritatile spun ca lucrările publice îşi vor primii finanţările

Viceprimarul susţine că cele mai importante investiţii vor fi continuate cu bani europeni. Majoritatea sumelor vor merge în unităţile de învâţământ şi pentru ajutoare sociale, jumătate din resurse fiind alocate profesorilor şi celor nevoiaşi.

Experţii primăriei au definitivat în aceste zile proiectul de buget pentru anul 2010. Romeo Rădulescu, viceprimarul cu atribuţii de primar susţine că pentru anul acesta banii din visteria primăriei vor fi mai puţini. „În total dispunem de 213,8 milioane de lei, mai puţini decât anul trecut. Este vorba şi de faptul că este criză, iar unele încasări au scăzut ori vor scade în 2010. Cu toate acestea cred că ne vom descurca onorabil", spune Rădulescu, care se află la prima sa iniţiativă împortantă în calitate de primar interimar. Anul acesta specialiştii au calculat că vor intra în trezoreria primăriei cu un milion de lei noi mai puţin decât anul trecut. Potrivit conducerii Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale (DITL) se preconizează că cele mai importante scăderi în buget vor fi la capitolul încasări din impozitele datorate de către populaţie şi agenţii economici. „Dacă anul trecut proiectul de buget preconiza încasări de peste 120 de milioane de lei, în 2010 suma va ajunge doar la 107 milioane de lei", explică Alexandru Ghibirdic, directorul executiv al acestei direcţii. Tot ca venit la bugetul local a fost calculat şi împrumutul de 20 de milioane de lei de la BRD, contractat pentru cofinanţarea unor investiţii cu fonduri europene.


12% din buget pentru protecţie socială


O sumă importantă, aproximativ 77 de milioane de lei va merge anul acesta către unităţile de învăţământ din municipiu. Potrivit proiectului de buget local banii vor intra atât în salariile profesorilor cât şi în investiţii la şcoli şi grădiniţe. „Peste 27 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru protecţia socială. Aici intră plata ajutoarelor sociale, cantina săracilor şi centrul pentru persoane aflate în dificultate Ioana", explică şeful DITL. Cu toate că edilii afirmă că majoritatea investiţiilor se vor face din bani obţinuţi din fonduri europene, proiectul de buget arată că peste 30 de milioane de lei din banii râmnicenilor vor merge în fodurile destinate diferitelor lucrări publice. „Sunt investiţii pe care nu ne permitem să le oprim şi care trebuie cofinanţate. Sumele mari sunt aduse din proiecte cu finanţare externă, dar pe lângă acestea sunt cofinanţările ce trebuie asigurate din resursele noastre proprii", explică Romeo Rădulescu cele 30 de milioane puse la bătaie pentru investiţii.


Datorie publică de 22 de milioane de lei


Municipalitatea din Râmnicu Vâlcea are de returnat în acest an 21,9 milioane de lei în contul mai multor datorii contractate de-a lungul timpului. Banii reprezintă aproximativ 10% din buget, iar edilii spun că este vorba de achitarea unor rate dar şi plata finanţărilor rambursabile. De asemenea, din cele aproape 22 de milioane, o sumă de 6,3 milioane vor fi alocaţi în contul reabilitărilor termice efectuate până acum la blocurile din municipiu.


În total dispunem de 213,8 milioane de lei, mai puţini decât anul trecut, din cauza crizei", Romeo Rădulescu, viceprimar.


Peste 27 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru protecţia socială: cantină, ajutoare pentru săraci" Alexandru Ghibirdic, şef Taxe şi Impozite Locale

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite