Birocraţia din Vâlcea pune investitorii din turism pe drumuri
0Primăria Voineasa a fost amendată cu 5.000 de lei în urma unui control pe probleme de disciplină în urbanism. Edilul localităţii spune că legea nu îi permite să angajeze un arhitect şef care să se ocupe cu birocraţia exagerată cerută investitorilor
Modul cum se construieşte în staţiunile balneo-climaterice şi turistice a făcut obiectul unor controale demarate de Prefectura Vâlcea şi reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii. În staţiunea Voineasa, controlul s-a lăsat cu amendarea Primăriei cu 5.000 de lei. Primarul, Gheorghe Dobrin, ne-a spus: „Încă nu am primit nota de sancţionare, dar orice control se lasă cu o amendă ca să justifice activitatea celor care l-au făcut". Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vâlcea, Carmen Constantinescu, a spus: „Controlul a vizat dacă există şi sunt valabile Planurile Urbanistice Generale (PUG) şi Regulamentele Locale de Urbanism (RLU), dacă există personal încadrat pe posturile de specialitate. S-a verificat, prin sondaj, dacă a fost respectată legislaţia în privinţa autorizării unor construcţii".
Construcţii autorizate în zone unde fără canalizare
Echipa de control a constatat că în hotărârea de Consiliu Local nu se specifică valabilitatea PUG-ului, că există situaţii în care nu există avizul Ministerului Turismului, existând zone de locuinţe cu destinaţie turistică dezvoltate în zona centrală, fără a avea întocmite Planuri de Urbanism Zonale. În alte situaţii, nu există avize pentru terenurile unde se fac lucrări de îmbunătăţiri funciare sau unde ar trebui să se amenajeze torenţi sau există pericol de alunecări de teren. La Primăria Voineasa nu există personal încadrat pentru serviciul de Urbanism. 20 de construcţii au fost verificate, prin sondaj, dacă au autorizaţii de construcţii, constatându-se abateri privind neconsemnarea unor restricţii urbanistice, precum înălţimea construcţiilor, aliniamentul, data începerii şi terminării lucrărilor. Au fost autorizate construcţii sau pensiuni în zone unde nu există canalizare sau alimentare cu apă.
Nereguli din cauza lipsei arhitectului
Primarul localităţii, Gheorghe Dobrin, ne-a spus: „Primăria nu are angajat un arhitect, pentru că legea nu ne permite. Viceprimar este desemnat să facă acest lucru, dar nefiind de specialitate, până se obişnuieşte cu toate chichiţele, i se termină mandatul. Mulţi investitori renunţă să mai construiască din cauza birocraţiei exagerate care li se impune. Pentru o cabană tursitică îţi trebuie un vraf de acte şi autorizări, pentru care se plătesc taxe foarte multe"