Râmnicu Vâlcea: Olimpia Bîjbîiac îngrijeşte casele de la Muzeul Satului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Olimpia Bîjbîiac îngrijeşte casele de la Muzeul Satului
Râmnicu Vâlcea: Olimpia Bîjbîiac îngrijeşte casele de la Muzeul Satului

  De 17 ani are grijă de casele ţărăneşti şi de obiectele de patrimoniu de la Muzeul Satului Vâlcean. Deşi s-a angajat dintr-o întâmplare la muzeu, spune că de aici va ieşi la pensie.


   „Aici îmi place mai mult ca la mine acasă” aşa îşi începe povestea, Olimpia Bîjbîiac. După ce a terminat liceul Olimpia şi-a căutat un loc de muncă şi din întâmplare a ajuns la Muzeul Satului Vâlcean. „M-am angajat aici ca supraveghetor pentru că avem nevoie de un loc de muncă. De la muzeu o să şi ies la pensie”, spune Olimpia Bîjbîiac. Supraveghetoarea are în grijă mai multe clădiri în care face curăţenie. Olimpia face ordine în: Casa Popa Nicolae – Boişoara, Casa din Mihăeşti, biserica Nicolae Bălcescu, Stâna din Groapa Malaia, Moara din secolul al XVIII-lea din Titeşti, Joagărul de tăiat buşteni cu forţa apei din Bărbăteşti, conacul de viţă-de-vie din Fârtăţeşti, cula Bujoreanu şi hanul lui Bogdan din Malaia.


 „Aici nu se foloseşte aspiratorul, ci doar mătura”


  „În fiecare an în, luna aprilie, facem curăţenie generală în toate obiectivele pe care le avem. Scoatem afară toate obiectele din casele de lemn. Scuturăm praful de pe obiectele textile şi apoi de dăm cu o soluţie specială împotriva molilor. Obiectele din lemn se şterg de praf cu perii speciale, după care se tratează cu o soluţie care le protejează de cari”, ne dezvăluie Olimpia cam ce presupune munca ei. În toate casele se foloseşte la curăţenie mătura obişnuită. „Aici nu se foloseşte aspiratorul, ci doar mătura. În casele care au pământ pe jos se stropeşte puţin cu apă, să nu se facă praf, iar pe urmă se mătură uşor”, ne spune supraveghetoarea. După curăţenia în case se trece la amenajarea rondurilor de flori. Vara se intră zilnic în case pentru că se depune foarte mult praf din cauza căldurii. Iarna se intră mai rar, două zile pe săptămână. „Curătenia se face la fel în toate casele. Acum se munceşte şi în funcţie de mărimea încăperilor. Dacă ea e mai mică e mai puţin de muncă, dacă e mai mare ne dă mai multă bătaie de cap. Cu obiectele trebuie să umblăm foarte uşor, să le verificăm umiditatea cu un aparat şi starea de conservare. Cele care încep să se deterioreze sunt supuse unui proces de restaurare. Ce e deteriorat se înlocuieşte şi se aplică un tratament termic”, precizează Olimpia.

 Ataşată de o casă veche din Boişoara

  Din cele 72 de clădiri ale muzeului, supravegetoarea este foarte ataşată de Casa Popa Nicolae din Boişoara. „Seamănă mult cu casele din Malaia, de unde e bunica şi mama. Are două încăperi, iar temelia e făcută din piatră dreaptă, aşezată una peste alta fără să aibă tencuială între ele. De câte ori intru în ea îmi dă o stare de bine”, mărturiseşte supraveghetoarea.           

 ce-i place


  „Natura, florile, să merg la munte cu familia. Îmi place ordinea, copiii, să trebăluiesc câte ceva tot timpul, şi să mă înţeleg bine cu toţi oamenii”.

 ce nu-i place


 „Să sap porumbii de  la ţară şi să fac bulion la foc vara. Nu îmi place să văd natura distrusă şi nu suport mizeria”.     
  
  Întrebări şi răspunsuri


 V-ar plăcea să lucraţi în alt domeniu?


  O.B. : Nu. Aici îmi este foarte bine cu toate că sunt zile în care strâng şi la fân şi lucrez şi câte zece ore.  În ciuda efortului ajung seara acasă cu baterile încărcate pentru că stau toată ziua în natură.

  Ce le recomandaţi râmnicenilor?


  O.B. : Să vină şi să vadă muzeul pentru că nu au ce să piardă. Aici sunt obiecte rare şi unice care pot fi admirate. Ei pot uita de agitaţia din oraş şi se pot relaxa pentru câteva ore în aer liber. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite