Râmnicu Vâlcea: Biblioteci hi-tech pentru comunele din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai multe biblioteci vor internet prin Biblionet
Tot mai multe biblioteci vor internet prin Biblionet

Alte 22 de aşezăminte de cultură din judeţ vor intra în cel mai mare program de dotare cu calculatoare. Lupta se duce între primăriile rurale care vor trebui să investească în spaţiile destinate calculatoarelor. La Vâlcea a fost inaugurată prima bibliotecă cu Biblionet la Ocnele Mari.

După succesul primelor biblioteci rurale conectate la Internet pe banii fundaţiei Bill şi Melinda Gates şi alte primării din judeţ vor să îşi aducă aşezămintele de cultură în secolul 21. În această dimineaţă, la sediul Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanul (BJAI) din Râmnicu Vâlcea s-a dat startul preselecţiei pentru cele 22 de biblioteci rurale care vor intra în faza a doua a programului „Biblionet - Lumea în biblioteca mea". Sanda Constantinescu, directorul BJAI spune că astăzi, în cadrul întâlnirii profesionale a Bibliotecarilor s-a dat startul şi preselecţiei aşezămintelor de cultură de la sate care ar trebui să intre in program. „Pentru runda a doua vom selecta 22 de biblioteci. Care vor fi acestea depinde în mare măsură de primarii din localităţile respective. Până în acest moment avem 25 de solicitări pe care le vom evalua", spune şefa BJAI. Potrivit ei, primarii din aceste localităţi vor trebui să investească în spaţii special amenajate pentru calculatoare şi în asigurarea unei conexiuni la Internet.


A crescut numărul vizitatorilor


Termenul limită pentru depunerea celor 22 de propuneri este data de 29 ianuarie 2010. Directorul BJAI spune că până atunci lista celor care doresc să se înscrie pentru a beneficia de aceste oportunităţi de modernizare este deschisă. Prima bibliotecă din ţară în care a fost inaugurat programul Biblionet a fost cea din oraşul Ocnele Mari, în urmă cu două săptămâni. „Numărul vizitatorilor a crescut foarte mult de când avem conexiunea la Internet. Vin în special tinerii şi elevii de la şcoala din apropiere", spune Violeta Perian, bibliotecară la Ocnele Mari. Creşterea interesului pentru spaţiul bibliotecii săteşti este unul din principalele scopuri ale proiectului. „Avem semnale că oamenii sunt foarte interesaţi de bibliotecă şi din localităţi ca Pietrari sau Grădiştea, unde de asemenea a fost pornit internetul prin Biblionet", a explicat directorul BJAI.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite