Râmnicu Vâlcea: Minunile din bronz ale lui Laszlo Kutas, la Biblioteca Antim Ivireanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Minunile din bronz ale lui Laszlo Kutas, la Biblioteca Antim Ivireanul
Râmnicu Vâlcea: Minunile din bronz ale lui Laszlo Kutas, la Biblioteca Antim Ivireanul

Printre clienţii artistului s-au numărat Prinţesa Diana ori Leonard Bernstein. Expoziţia poate fi vizitată în holul mare al Bibliotecii Judeţene până în data de şase august.

Pasionaţii de artă din Vâlcea au avut parte de o surpriză plăcută în aceste zile, când, în holul Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanul a fost vernisată expoziţia de sculptură în bronz „Poppins” a renumitului artist maghiar Laszlo Kutas. După o escală de câteva zile la Mediaş, unde lucrările sculptorului au fost primite cu entuziasm de cunoscători, Kutas şi colecţia sa de femei din bronz a poposit la Râmnicu Vâlcea. Creaţiile vestitului artist au făcut înconjurul lumii, Laszlo Kutas primind de-a lungul carierei zeci de premii şi distincţii pentru operele sale. Melania Briciu, reprezentanta artistului la Vâlcea spune că statuile expuse în holul bibliotecii se remarcă prin acurateţea detaliilor şi expresivitatea formelor. „Colecţia se inspiră din lumea lui Mary Poppins, iar ca particularităţi se pot remarca atenţia pe care sculptorul o dă detaliilor. Maestrul Kutas a studiat anatomia în tinereţe, înainte de a se apuca de sculptură”, explică custodele expoziţiei.
 
Clienţi celebri

Colecţia  de 37 de creaţii de la Râmnicu Vâlcea este una în ediţie limitată. Doar câteva exemplare din fiecare statuie au fost făcute, iar multe din acestea se află în posesia unor celebrităţi. Printre numele sonore care au apreciat arta sculporului ungur se află regretata prinţesă Diana, ori dirijorul Leonard Bernstein. „Una din statuile pe care le puteţi vedea aici se poate admira şi într-un colţ de sală a palatului Windsor din Marea Britanie. Foarte multe din creaţiile lui Laszlu Kutas se pot admira în grădinile şi parcurile mai multor oraşe din Ungaria”, mai spune Melania Briciu. În funcţie de dimensiunile statuilor acestea pot costa într 500 şi 3500 de euro.
 
Primit cu braţele deschise la Râmnic

„Sunt suprinsă de modul în care a reuşit să redea expresia femeilor în bronz. E ca şi cum ar fi vii, ca şi cum statuetele pot vorbi, se pot exprima. Nu ştiu dacă îmi pot permite să cumpăr o astfel de statuie, dar în mod sigur m-ar încânta să o am acasă pe micuţa „Dianna”, spune Ana Bechet, una din vizitatoarele expoziţiei. Potrivit Melaniei Briciu, artistul a fost încântat de primirea pe care publicul vâlcean i-a oferit-o. „Nu se aştepta la un asemenea interes într-un spaţiu pur românesc, aşa cum este oraşul Râmnicu Vâlcea. La Mediaş, unde a expus pentru prima dată există un melanj de culturi: germani, unguri, români. Aici însă oamenii s-au arătat extrem de interesaţi de creaţiile artistului, iar asta dovedeşte caracterul universal al artei”, spune Melania Briciu. 


 Laszlo Kutas s-a născut la Budapesta la 17 aprilie 1936. A urmat cursurile Institutului Superior de Arte din capitala Ungariei. La 73 de ani este unul din cei mai apreciaţi artişti europeni cu o activitate prolifică. Zeci de creaţii ale sale impodobesc locuri celebre ale marilor oraşe.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite