BOOM IMOBILIAR: Vâlcea, a doua pe regiune la construcţia de clădiri rezidenţiale (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o perioadă de recesiune în construcţii şi imobiliare, piaţa se dezgheaţă treptat. Datele statistice arată că judeţul este pe locul doi la autorizaţii de construcţii după Dolj. Dezvoltatorii imobiliari de spaţii comerciale vin rapid din urmă.

Vâlcea este pe locul doi în regiunea Oltenia în ceea ce priveşte autorizaţiile pentru clădiri rezidenţiale, se arată într-un studiu recent al al Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. Cu o cotă de 27% din totalul autorizaţiilor eliberate în luna decembrie, judeţul este întrecut doar de către Dolj. Potrivit aceluiaşi studiu, pe întreg parcursul anului trecut judeţul şi în special municipiul Râmnicu Vâlcea s-au menţinut pe locul doi în ceea ce priveşte creşterea imobiliară. Astfel, dacă în Dolj s-au înregistrat 967 de autorizaţii de construcţii eliberate, la Vâlcea s-au construit, în aceeaşi perioadă 905 imobile. În urmă s-au clasat Olt (722 autorizaţii), Gorj ( 693) şi Mehedinţi (401). Specialiştii spun că trendul ascendent se va menţine şi anul acesta.

image

Se construieşte mult, se vinde puţin

Studiul celor de la Statistică este însă doar partea plină a paharului imobiliar. Partea goală şi dezamăgitoare este însă puterea de cumpărare mult diminuată a vâlcenilor, ce nu mai pot achiziţiona ceea ce se construieşte. Potrivit agenţilor imobiliari piaţa a scăzut până la 45% faţă de punctul de vârf atins în 2008. "Singurele tranzacţii care merg în momentul de faţă sunt garsonierele şi apartamentele cu două camere şi preţul lor nu sare de 45.000", ne explică Marius Stătescu, agent imobiliar la Agenţia Realpro. De apartamentele noi nici nu poate fi vorba în momentul de faţă, spun specialiştii, cu toate că numărul blocurilor noi în construcţie în Râmnic este în creştere.

image

Imobilele noi încă îşi mai aşteaptă cumpărătorii

Devoltatorii imobiliari comerciali sfidează criza

Marii retaileri au depăşit criza. Cel puţin aşa spun cei de la Krammer & Wagner, dezvoltatori de proiecte mall şi retail din Austria. Ei vor deschide în această vară una din cele mai mari galerii comerciale din Râmnicu Vâlcea, sub brandul Family Center. Austriecii au achiziţionat un teren de peste 5000 de metri pătraţi în una din cele mai bune zone comerciale ale oraşului, vis-à-vis de centrul comercial Kaufland, supermarket deţinut de aceeaşi firmă. Aflată încă în stadiul de construcţie, galeria comercială va avea peste 3500 de metri pătraţi închiriabili. Proiectul austiecilor nu este însă singular, alţi dezvoltatori importanţi anunţându-şi prezenţa pe piaţa imobiliară din oraş.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite