Râmnicu Vâlcea: Au sărbatorit cu un pahar de vin astuparea craterului din gospodărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucurie mare la Buneşti
Bucurie mare la Buneşti

În caverna formată în curtea familiei Ene din Buneşti s-au introdus peste 4.000 mc. de pietriş. Gospodarul şi-a dărâmat jumătatea de casă rămasă neînghiţită de saramură şi vrea să se mute într-un loc mai sigur.

Caverna care s-a format în curtea gospodarului Vasile Ene (41 ani) din Buneşti, satul Titireci, a fost astupată după şapte zile de la data când s-a format. Azi, ultimele camioane cu piatră şi nisip au fost deşertate, iar bărbatul care a trăit cu teama în suflet că toată agoniseala îi va fi înghiţă de saramură, a serbat evenimentul cu un pahar de vin. „Acum mi-a mai venit inima la loc. Autorităţile au dat dovadă de foarte multă înţelegere, iar primarul Viorel Radi a stat zi de zi aici şi a dirijat oamenii şi utilajele", spune localnicul care după ce a ciocnit un pahar cu alesul local, l-a pupat pe obraz de bucurie că a scăpat de hăul din gospodărie.


„Năpasta" astupată de oameni de omenie


Ion Ciulei, vecin, a venit să dea o mână de ajutor. „Curtea e plină de noroi aşa că fac un şanţ de scurgere să plece saramura care se mai iese din pământ. Şi mie îmi este frică să nu mi se întâmple la fel, că am casa în apropiere. Motanul meu, Iţic, a ajuns şi el vedetă la televizor. El este cel care a sărit în cavernă şi a fost salvat după ce s-a dus la furat în bucătăria lui Vasile, sau Silică cum îi spunem noi". Dumitru Gigârtu, patronul societăţii care s-a ocupat de căratul balastului introdus în cavernă, are cuvinte frumoase pentru oamenii lui. „Este un lucru bun că oamenii au dat dovadă de omenie şi alturi de buldoescavatorişti, şoferi, au muncit «la greu», fără să se vaiete, ca să vedem năpasta asta astupată". Primarul localităţii, Viorel Radi, spune că Titireciul, satul unde s-a format caverna, este cunoscut şi sub denumirea de „La Sărături". „Un filon de sare s-a topit iar apa infiltrată a creat acea cavernă. Vom face studii pentru a vedea dacă nu cumva toată valea este afectată". Vasile Ene şi-a dărâmat casa înghiţită pe jumătate de cavernă, a recuperat ţiglele şi o parte din cărămida, însă este convins că trebuie să-şi construiască în altă parte. „Aici nu mai putem rămâne. Ne temem să nu ni se mai întâmple acelaşi lucru, să se scufunde din nou pământul, aşa că vom începe să construim în alt loc. Primarul ne-a promis că ne va da pământ", spune gospodarul.

4.000 mc. de pietriş în cavernă
Potrivit unui comunicat de presă al Instituţiei Prefectului, în cratetul din curtea familiei Ene s-au introdus 4.000 m.c. de pietriş nisip şi pământ, iar cu ajutorul motopompelor s-au scos aproximativ 1.000 mc. de saramură.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite