Au început pregătirile pentru Festivalul Cântecele Oltului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 20-21 august se va desfăşura la Călimăneşti cea de-a XLIII-a ediţie a Festivalului Cântecele Oltului. La ediţia din acest an, vor participa concurenţi din judeţele străbătute de râul Olt şi anume: Braşov, Covasna, Harghita, Sibiu, Olt, Teleorman şi Vâlcea.

La acest eveniment vor participa şi concurenţi din judeţul Dolj, dar şi reprezentanţi ai Uniunii Croaţilor din România care au acceptat invitaţia organizatorilor. Timp de două zile, staţiunea Călimăneşti va îmbrăca haine de sărbătoare fiind gazda celui mai aşteptat moment folcloric din zonă. Organizatorii festivalului „Cântecele Oltului" sunt Primăria Călimăneşti în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea. „La Festival participă judeţele străbătute de râul Olt. Fiecare judeţ îşi etalează costumele în cadrul Paradei portului popular ce are loc sâmbătă, 20 august, începând cu ora 15.00. Parada se va desfăşura pe traseul Primărie - Pavilionul Central Calimăneşti", a declarat Elena Stoica, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la Pavilionul Central. „Festivalul propriu-zis se va desfăşura pe scena amenajată în aer liber din Parcul Casei de Cultura „Florin Zamfirescu" Călimăneşti", completează Elena Stoica.


Frumoasa Oltului va fi aleasă dintre participante


În cadrul festivalului „Cântecele Oltului" vor evolua concurenţi pentru următoarele categorii: interpretare vocală şi instrumentală „Doina Oltului"; cel mai frumos costum popular (perechi); concursul de frumuseţe „Frumoasa Oltului". „În afară de judeţele străbătute de râul Olt, de la izvor şi până la vărsare, respectiv: Braşov, Covasna, Harghita, Sibiu, Olt, Teleorman şi Vâlcea, mai participă judeţul Dolj, care a devenit un prieten al festivalului şi Uniunea Croaţilor din România, care a acceptat invitaţia", menţionează Elena Stoica. De asemenea, în cadrul festivalului va susţine un recital alături de ansamblul din Călimăneşti şi ansamblul Căminului Cultural Bărbăteşti, care va prezenta un obicei de nuntă. „De-a lungul anilor, festivalul acesta a reuşit să se impună tocmai pentru că a existat rigoare în ceea ce priveşte păstrarea principiilor de bază, şi anume autenticitate, specificitate, stilistică în tot ceea se înseamnă prezenţa scenică", a precizat Elena Stoica, unul dintre organizatorii ediţiei din acest an. În cea de-a doua zi a festivalului, va avea loc un colocviu pe o temă de interes în ceea ce priveşte valorificarea scenică a tradiţiilor, obiceiurilor şi a cântecului popular. De asemenea, tot în cea de-a doua zi se va desfăşura şi jurizarea concursului. „Juriul va fi format din profesorul universitar doctor Ilie Moise, de la Universitatea Lucian Blaga, Elena Gavriluţiu de la Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Aşteptrăm să primim confirmarea de la profesorul universitar doctor Nicolae Constantinescu de la Universitatea Bucureşti. Din juriu vor face parte şi initiatorii proiectului, conferenţiar universitar doctor Ioan St. Lazar şi profesor doctor Gheorghe Deaconu. Festivalul se va încheia cu un spectacol al tuturor ansamblurilor folclorice prezente la Cântecele Oltului", a completat Elena Stoica.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite