Râmnicu Vâlcea: Arhitectură contemporană din Ungaria expusă la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Arhitectură contemporană din Ungaria expusă la muzeu
Râmnicu Vâlcea: Arhitectură contemporană din Ungaria expusă la muzeu

     Aproximativ 50 de construcţii din oraşul Gyor din Ungaria sunt prezentate la Muzeul Judeţean de Istorie (MJI) Vâlcea. Ele reflectă arhitectura din ultimele două decenii.

CITEŞTE ŞI:

      Locuitorii din Râmnicu Vâlcea au avut astăzi ocazia să vadă la sediul muzeului o expoziţie de arhitectură contemporană din Ungaria. Imobilele prezentate sunt din oraşul Gyor. „Expoziţia se numeşte «Mostra de arhitectură» şi e iniţiată de arhitectul Tarkanyi Sandor din Gyor. Ea prezintă lucrări finalizate sau la nivel de proiect, realizate între anii 1989 şi 2008. Exponatele au ajuns la Râmnicu Vâlcea prin intermediul Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Vâlcea”, a declarat Claudiu Tulugea, directorul MJI Vâlcea. Expoziţia a mai fost prezentată în oraşele Gyor, Pecs şi Budapesta din Ungaria şi în România la Cluj. „Avem aici un amestec de stiluri care reflectă schimbările care au avut loc între cele două decenii. Sunt clădiri importante de arhitectură, costrucţii de locuinţe, sedii de firme care reflectă istoria trăită în ultimii ani. Imaginile vorbesc de la sine”, a spus Cristina Miu, architect.

„Ne-a plăcut foarte mult o casă în roşu”


  „Am auzit de expoziţie şi am venit din curiozitate pentru că vrem să ne construim o casă la Păuşeşti-Măglaşi şi am venit să vedem modelele de case. Ne-a plăcut foarte mult o casă în roşu, fără acoperiş cu un perete doar din termopan. Am fotografiat-o  pentru că vrem să ne facem o casă asemănătoare”, spune Maria şi Ilie Nacea din Râmnicu Vâlcea. Cele aproximativ 50 de lucrări prezentate redau o imagine fidelă a celor două decenii de schimbări, de diferite încercări în lumea arhitecturii. Efectele noilor tehnologii, a globalizării arată că arhitectura trece printr-o perioadă de transformare.  Sunt prezentate case familial, immobile de apartamente, reconstrucţii de clădiri istorice, anfiteatru, şcoli, case de cultură, sedi de firme, uzine. Alături de aceste imobile expuse pe planşe sunt prezentate şi câteva căsuţe mici, în machetă, din lemn. Expoziţia rămâne la muzeu până pe 31 octombrie şi poate fi vizitată de marţea până duminica între orele 9.00-17.00. 


CIFRĂ: Expoziţia prezintă aproximativ 50 de clădiri din Gyor.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite