Râmnicu Vâlcea: Episcopia e ridicată la rang de Arhiepiscopie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Episcopia e ridicată la rang de Arhiepiscopie
Râmnicu Vâlcea: Episcopia e ridicată la rang de Arhiepiscopie

Sfântul lăcaş este cel mai vechi din ţară şi are o vechime de 506 ani de când e atestat documentar.

Slujba de ridicare în rang a Episcopiei va fi oficiată de Patriarhul Daniel împreună cu 30 de episcopi şi mitropoliţi din ţară.
La Episcopia Râmnicului şi mănăstirile din judeţ au loc o serie de manifestări în perioada 13-15 noiembrie, cu prilejul vizitei Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Eparhie. În aceste zile Episcopia Râmnicului va fi ridicată la rang de Arhiepiscopie şi episcopul Gherasim Cristea va fi hirotonit arhiepiscop. Va fi numit şi noul episcop vicar. „Episcopia este ridicată la rang de Arhiepiscopie datorită vechimii ei. Ea are 506 ani de când e atestată documentar şi e cea mai veche din ţară”, a declarat Liviu Găman, arhidiacon în cadrul Episcopiei. În luna iunie 2009 Sfântul Sinod a hotărât ca toate episcopiile din România care au 400 de ani de când sunt atestate documentar să fie ridicate la grad de arhiepiscopie. 

       
PS Gherasim Cristea va fi făcut arhiepiscop


Slujba de ridicare în grad a Episcopiei va fi oficiată de Preafericitul Părinte Daniel împreună cu 30 de episcope şi mitropoliţi din ţară, pe 14 noiembrie. „În această zi va avea loc o procesiune solemnă în Catedrala Episcopală Sf. Ierarh Nicolae. P S Gherasim Cristea va fi făcut arhiepiscop şi va fi înscăunat şi un nou episcop, Emilian Nică”, precizează Liviu Găman. La final Părintele Daniel va binecuvânta şi Complexul Cultural Religios Antim Ivireanul. Patriarhul va vizita mai multe mănăstiri din Vâlcea care sunt declarate monument şi va ţine şi slujbe, la unele din ele. „În judeţ avem 14 mănăstiri şi 9 schituri şi concurăm cu Moldova la acest capitol. Mănăstirile noastre sunt unice prin arhitectură şi prin stilul brâncovenesc care e pur românesc”, spune Găman.      

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite