Râmnicu Vâlcea: Solista Anghelina Mihai vrea să devină poliţistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Solista Anghelina Mihai vrea să devină poliţistă
Râmnicu Vâlcea: Solista Anghelina Mihai vrea să devină poliţistă

     Are în repertoriu peste 100 de melodii şi „un teanc” de premii la concursurile de muzică populară. Cântă muzică uşoară şi religioasă, dar pasiunea ei rămâne folclorul.  


      Anghelina Mihai a început să cânte la grădiniţă, când avea 4-5 ani. A fost descoperită ca având o voce deosebită, în clasa I-a de directorul şcolii generale cu clasele I-VIII din Creţeni, Valeriu Toană Burugă. Acesta a dat-o în grijă pe Anghelina, profesoarei Maria Toană, cea care se ocupă de grupul folcloric „Izvoraşul” din Creţeni. Profesoara a văzut că Anghelina are o voce frumoasă şi că doinele i se potrivesc cel mai bine şi a ales-o ca solistă a grupului. „Din clasa I cânt la grupul folcloric «Izvoraşul». Îmi place şi muzica uşoară şi cea religioasă, dar folclorul rămâne însă pasiunea mea”, povesteşte eleva. Admiră şi se inspiră din repertoriile cântăreţilor renumiţi de muzică populară precum: Maria Ciobanu, Ion Dolănescu, Mariana Ionescu, Steliana Sima, Mîţu Stoian, Angelica Stoican. „Îi moştenesc pe părinţi. Mama are o voce foarte frumoasă, iar tata a cântat în tinereţe la tobe. Nu mai cântă niciunul din părinţi. Sunt mândri de mine şi mă sprijină”, povesteşte Anghelina.

Nota 10 la „Vedete în devenire”


   În paralel cu liceul Anghelina va face muzică la Clubul Copiilor din Drăgăşani şi va urma cursurile Şcoalii Populare de Arte şi Meserii la Craiova. „Zilnic fac repetiţie două ore şi am în repertoriu aproximativ 100 de melodii”, spune solista. Anghelina a participat cu grupul folcloric «Izvoraşul» la numeroase concursuri de muzică populară din ţară. „Am un teanc de diplome şi la majoritatea concursurilor am luat premiul I”, ne mărturiseşte Anghelina. A obţinut locul II la concursul naţional din 2008, de la Sebeş, „Felician Farcaş”, la festivalul naţional de la Voiceşti „Ilie Zugrăvescu”, locul I la toate ediţile la care a participat. Anghelina a luat locul I la „Zilele culturii vâlcene” care au avut loc la Sibiu, în luna iulie 2009, locul I la festivalul judeţean, „Pridvorul Tinereţii” şi marele premiu, de anul acesta.  A mai cântat şi la Muzeul Satului din Bucureşti şi la Radio Oltenia Craiova, în primăvara lui 2008, la emisiunea „Vedete în devenire”, unde a obţinut nota maximă 10, în primăvara lui. Anghelina ţine foarte mult la costumele populare pe care le poartă. „Costumele mele populare sunt autentice. Sunt compuse din: iei, bete, zăvelci, poale, ciorapi de lână şi opinci. Pe toate le am de la bunica şi sunt vechi de 70 de ani. Îmi place că la noi la ţară încă se mai poartă costumul popular. La slujbe, duminica, bătrânii mai merg în costum popular. E frumos că se păstrează tradiţia”, povesteşte eleva. Anghelina interpretează foarte bine şi muzică religioasă. Am cântat, anul trecut, la Episcopia Râmnicului la „Serbările de Crăciun” şi de curând, în Drăgăşani la inaugurarea unei biserici.

ce-i place
„Dansurile populare şi moderne, să citesc, să fiu înconjurată de prieteni adevăraţi şi să petrec timpul liber cu ei”.

ce nu-i place
„Oamenii mincinoşi şi trădători. Urăsc ipocrizia şi persoanele care una spun şi alta fac. Nu suport manelele şi nu mă văd cântând acest gen de muzică”.

Întrebări şi răspunsuri

Ce program în această perioadă?


A.M. : Merg într-o tabără la mănăstirile Cozia şi Turnu cu un grup de 15-16 copii, unde o să cânt muzică religioasă. La mănăstiri stau, în perioada 24- 31 august. 

Eşti chemată la nunţi şi la botezuri ca să cânţi?


A.M.: Nu, dar am cântat la nunta unei prietene şi la rude. Am mers ca invitată, dar nu am scăpat până nu le-am şi cântat câte ceva.

profil
NĂSCUTĂ – 6 martie 1994, Drăgăşani judeţul Vâlcea.
STUDII -  Clasa a IX-a la Colegiul Naţional Gib Mihăescu din Drăgăşani, profilul filologie.
IDEALURI – Să urmeze Academia de Poliţie sau Conservatorul. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite