Râmnicu Vâlcea: Angajatorii nu asigură nici măcar apă pe caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Angajatorii nu asigură nici măcar apă pe caniculă
Râmnicu Vâlcea: Angajatorii nu asigură nici măcar apă pe caniculă

Inspectorii de muncă au descoperit cazuri în care lucrătorii munceau în arşiţă şi nu primeau nici măcar cei doi litri de apă minerală pe care legea îi impune.

Mulţi dintre angajaţii din Vâlcea lucrează în cele mai dificile condiţii pe timp de caniculă. Controalele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea au scos la iveală foarte multe nereguli legate de protejarea salariaţilor pe caniculă. Ion Nicolaescu, şeful ITM Vâlcea spune că, în zilele în care temperatura de afară a depăşit 38 de grade Celsius, inspectorii de muncă au plecat în verificări pe la diferite firme. „Am descoperit o serie de nereguli legate de respectarea ordonanţei ce prevede ca pe timp de caniculă angajatorii să ia nişte măsuri speciale pentru protejarea celor care lucrează în căldură. Deocamdată nu am aplicat sancţiuni de genul amenzilor, am dat numai avertismente, urmând ca în perioada viitoare să verificăm dacă indicaţiile noastre au fost respectate”, spune şeful de la Inspecţia Muncii.


Pe şantier, în arşiţă


Nicolaescu spune că, printre cele opt firme verificate zilele trecute s-au aflat şi câteva şantiere unde inspectorii de muncă au descoperit nereguli. „Problema a fost că oamenii lucrau în soare, nu aveau asiguraţi acei doi litri pe apă obligatorii, iar programul de muncă era cel normal. În cazurile în care temperatura depăşeşte 38 de grade celsius, iar indicele de confort termic se ridică  la peste 80 de unităţi angajatorii trebuie să modifice programul de lucru în aşa fel încât oamenii să nu stea în soare la orele de temperatură maximă”, explică Nicolaescu. Printre firmele verificate de către cei de la Inspecţia Muncii s-au regăsit şi unităţile de alimentaţie publică deschise în weekend. „Aici vânzătorii lucrau în căldură şi nici nu aveau asiguraţi cei doi litri de apă pe zi”, relatează şeful de la ITM.


Amenzi usturătoare la următoarea abatere


Avertismentele date patronilor vor fi urmate de sancţiuni băneşti, avertizează conducerea ITM. „O luăm gradat. La următoarele verificări vom da amenzi. Cei care au fost avertizaţi ştiu că dacă nu schimbă ceea ce e de schimbat vor primii sancţiuni serioase. Nu este greu să modifici un program de lucru astfel încât să eviţi orele caniculare, ori să asiguri câţiva litri de apă pe zi”, spune Nicolaescu. Cum meteorologii anunţă zile caniculare şi în perioada următoare, patronii vor fi călcaţi de Inspecţia Muncii negreşit.

Amenzi pentru lipsa apei minerale
În cazul în care cei avertizaţi de către inspectorii de muncă nu respectă legislaţia legată de măsurile speciale luate pe timp de caniculă, patronii riscă amenzi cuprinse între 1000 şi 1500 de lei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite