Râmnicu Vâlcea: PORTRET: Andreea Manea, voluntarul care predă limba germană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spune despre ea că este un bun orator şi că îi place să lucreze cu oamenii. Vorbeşte foarte bine germana si o predă la Atelierul de Vacanţă printr-un program de voluntariat.

La cei 17 ani ai săi Andreea Manea este o bună vorbitoare de limba germană. Povesteşte că pasiunea pentru această limbă i-a fost insuflată de către profesorii ei din şcoala generală şi din liceu. „Eu ştiu că este o limbă mai dificilă şi nu e chiar atât de uşor de învăţat pentru multă lume. Poate tocmai acest lucru m-a atras: provocarea de a învăţa ceva nou", mărturiseşte tânăra Andreea. Spune că, de-a lungul timpului profesoarele Cristina Mateiescu de la Colegiul Naţional Mari Basarab şi Elena Dolan de la Colegiul Alexandru Lahovari au făcut-o să îndrăgească limba lui Goethe. Acum, Andreea oferă lecţii gratuite de limba germană în cadrul Atelierului de Vacanţă organizat pe timpul verii la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul. „Totul se face benevol, eu fiind înscrisă ca voluntar al Centrului Europe Direct. În fiecare vară facem câte ceva pentru comunitate locală. Anul acesta predau limba germană pentru două grupe: una de elevi şi alta de adulţi. Sunt destule persoane care doresc să înveţe. Pe lângă lecţiile de germană îi mai ajut şi pe vârstnici să înţeleagă tainele calculatorului şi apoi să navigheze pe Internet", explică Andreea. Ea mai spune că pentru ambele sale activităţi are nevoie de multă răbdare, calitate pe care afirmă că o posedă.


Vrea să studieze în Germania


Tânăra Andreea spune că, după ce îşi va termina liceul va aplica pentru o facultate în Germania sau Austria. „Cred că pentru primul an de facultate am să fac limbi străine şi apoi aş vrea să îmi aprofundez cunoştinţele de ştiinţe politice la o universitate de profil", susţine Andreea . Ea mai povesteşte că nu va rămâne să înveţe în ţară deoarece este dezamăgită de sistemul de învăţământ şi de perspectivele pe care ţi le oferă absolvirea unei facultăţi din ţară. „Aici în ţară nu ne bagă nimeni în seamă şi de aceea nici nu ne putem remarca. În Occident ţi se oferă mai multe şanse pentru a demonstra ceea ce ştii", spune Andreea. Ea mai afirmă că şi-ar dori să ajungă funcţionar european sau chiar parlamentar european pentru a reuşi să schimbe mentalităţi. „Am fost anul trecut la Strasbourg, iar anul acesta la Bruxelles cu ajutorul Centrului Europe Direct şi mi-a plăcut foarte mult, în special partea de organizare", spune Andreea. Ea spune despre generaţia ei că ar putea schimba ceva în mersul lucrurilor dar că, din păcate, cei tineri nu sunt lăsaţi să facă acest lucru.


Întrebări şi răspunsuri:


Ce limbi străine ai învăţat?


A.M. Am învăţat limba engleză, franceză, iar mai nou încerc să învăţ limba malteză. Nu foarte multă lume o cunoaşte şi de aceea cred că mi-ar fi de folos daca aş cunoaşte-o.


Te vei întoarce în ţară?


A.M. Nu ştiu sigur ce am să fac după terminarea studiilor. Visul meu este să devin funcţionar european sau chiar parlamentar european.


Ce-i place:Iubeşte foarte mult animalele, dar şi să lucreze cu oamenii. Spune că este un bun orator de aceea îi place să vorbească în public.


Ce nu-i place: Nu agreează metodele formale de învăţare pe care le folosesc profesorii la şcoală. I se par şablonate şi spune că educaţia nonformală este cea care contează.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite