Râmnicu Vâlcea: Alunecările de teren clasează judeţul pe primul loc pe ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Alunecările de teren clasează judeţul pe primul loc pe ţară
Râmnicu Vâlcea: Alunecările de teren clasează judeţul pe primul loc pe ţară

  În judeţul campion la alunecări de teren, ar putea fi ameliorate suprafeţe de la câmpie, deal şi munte.  

          În judeţul Vâlcea sunt la ora actuală, 7.884 de hectare de teren agricol distruse de alunecările de teren, inundaţii şi eroziune. „Suntem pe primul loc pe ţară la alunecările de teren. Cele mai afectate localităţi sunt: Valea Mare, Pesceana, Alunu, Berbeşti, Malaia, Perişani, Runcu. Numai la Valea Mare sunt 800 de hectare degradate”, spune Ion Stanciu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea. Consilierii judeţeni s-au reunit, miercuri, în şedinţă extraordinară în care s-a luat în discuţie adoptarea unui proiect de hotărâre privind participarea CJ Vâlcea la programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate. Proiectul se desfăşoară prin Ministerul Mediului şi are ca ţinte extinderea suprafeţelor împădurite şi ameliorarea terenurilor degradate.

„Din cauza timpului scurt există riscul să nu accesăm fonduri”
 

       Perioada de depunere a proiectelor este 7-27 septembrie la Administraţia Fondului pentru Mediu. „Termenul de depunere a proiectelor este foarte scurt şi programul se desfăşoară într-o singură sesiune. Am înţeles că, perioada s-a mai prelungit cu trei zile, până la 30 septembrie”, a precizat Ion Câlea, preşedintele CJ. Conform proiectului suprafeţele care pot fi împădurite trebuie să nu fie mai mici de un hectar la câmpie, de două hectare la deal şi trei hectare în zona de munte. Proiectele pot fi depuse de administraţia locală sau de proprietari. „Trebuie să ne grăbim cu documentaţia pentru că putem obţine fonduri cu care să ameliorăm suprafeţele degradate. Din cauza timpului scurt există riscul să nu accesăm fonduri. Toată lumea se vaită că e lovită de alunecări de teren. Toţi vin la CJ şi cer bani. Acum s-a ivit această oportunitate”, a spus Câlea. Şeful judeţului le-a cerut celor 30 de consilieri prezenţi la şedinţă ca în următoarele două zile să discute cu primarii şi să îi convingă să acceseze programul.

CASETĂ:    Terenurile degradate vor fi împădurite cu: fag, gorun, paltin de munte, brad alb, larice, molid, pin negru şi silvestru.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite