Râmnicu Vâlcea: Alexandru Barbu le dă speranţe şomerilor
0
Pasionat de munca în echipă a reuşit să formeze o adevărată şcoală de reconversie profesională simţind că oamenii au nevoie de o nouă orientare pe piaţa forţei de muncă.
Din anul 2001 de când şi-a deschis propria firmă de formare profesională, Alexandru Barbu a reuşit să le ofere un altfel de viitor, la mai bine de cinci mii de oameni. „Am văzut trecerea de la sistemul socialist la sistemul capitalist de după 22 decembrie 1989. Eram student la Timişoara, în ultimul an şi am prins ideea că pentru a reuşi să fac ceva trebuie să iniţiez o afacere proprie”, povesteşte Alexandru Barbu. Întors pe meleagurile vâlcene, după absolvirea studiilor superioare s-a angajat la SC Carvil SA, ca inginer. „Am lucrat acolo zece ani şi a fost perioada în care am căpătat experienţă în lucrul cu oamenii. Aşa am înţeles nevoile lor de schimbare, de orientare la noile realităţi ale forţei de muncă. Ulterior mi-a încolţit ideea creării unei firme care să se ocupe de reconversia profesională”, povesteşte Alexandru Barbu.
Cursanţi specializaţi în 30 de meserii
De-a lungul timpului, a reuşit să elimine din mentalitatea oamenilor cu care a lucrat expresia „Lasă că merge şi aşa!” şi a încercat să treacă de la cantitate, la munca bazată pe calitate. „În anul 2001 am înfiinţat o firmă care oferă cursuri de formare profesională. A fost un început greu, dar am reuşit să ne facem cunoscuţi pe piaţă”, completează managerul Alexandru Barbu. Pentru o cât mai bună calificare a oamenilor Alexandru Barbu a pus accentul pe obţinerea deprinderilor practice de către cursanţii săi. În timp acest aspect i-a adus foarte mare succes, dezvoltând portofoliul de meserii. „Am ajuns ca în acest an să specializăm cursanţii în aproape 30 de de meseri din industria alimentară, IT, agricultură, mecanică şi comerţ. Cursurile sunt ţinute de lectori cu experienţă, adevăraţi profesionişti în materiile pe care le predau”, mai spune Alexandru Barbu. Cel mai bătrân cursant care a trecut pargul firmei sale este chiar fostul său profesor de liceu. „Are în jur de 70 de ani şi a venit la noi la firmă pentru nişte cursuri de calculator. Dorea foarte mult să înveţe tot ce este nou în domeniul IT, pentru a putea comunica pe internet cu copiii dumnealui aflaţi în străinătate”, povesteşte Alexandru.
A colaborat cu Fundaţia Prinţului Charles

În momentul de faţă firma pe care o conduce are puncte de lucru în judeţele Dolj, Sibiu, Buzău, Mureş şi Teleorman. „Am colaborat cu fundaţia Prinţului Charels „Mihai Eminescu” pentru formarea lucrătorilor care muncesc la restaurarea caselor vechi de 500 de ani din zona Ardealului. A fost una dintre colaborările extraordinare pe care le-am avut, pentru că am format oameni care respectă întocmai metodele de construcţie de acum o jumătate de secol”, a adăugat Alexandru Barbu.
Întrebări şi răspunsuri
Cu ce alte firme sau asociaţii aţi mai colaborat?
A. B.: „Am colaborat cu Asociaţia pentru romi, cu mai multe penitenciare, dar şi cu cei de la Organizaţia World Wision şi am reuşit să specializăm ţesători manuali, apicultori dar şi peste 1000 de persoane private de libertate”.
Ce planuri de viitor aveţi?
A. B.: „Aş vrea să ţin structura echipei cu care lucrez intactă sau să o măresc, pentru că deşi este criză, eu am făcut în continuare angajări. Mesajul pe care îl transmit oamenilor la finalul cursurilor este dacă v-a plăcut spuneţi şi la alţii, dacă nu, spuneţi-ne nouă şi voi lua măsuri.
Ce-i place
Adoră să călătorească şi să cunoască locuri noi. Este o persoană activă şi îi place foarte mult să facă sport, în special înnot. A învăţat de la colaboratorii săi din zona Ardealului că vorba trebuie să fie vorbă.
Ce nu-i place
În general, nu este de acord cu oamenii care nu se ţin de cuvânt atunci când fac o promisiune. Dacă nu poţi să rezolvi ceva, mai bine nu mai promiţi.
profil
NĂSCUT - 22 august 1966, în localitatea Copăcelu, judeţul Vâlcea.
STUDII - Facultatea de Energetică Industrială din Timişoara.
FAMILIE - Căsătorit, are două fiice.