Râmnicu Vâlcea: Alexandra Văduva a fost admisă la Royal Academy of Music

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Alexandra Văduva a fost admisă la Royal Academy of Music
Râmnicu Vâlcea: Alexandra Văduva a fost admisă la Royal Academy of Music

  Este Olimpică naţională la pian şi a cântat pe scenele mari din Ungaria, Germania, Austria, Cehia, Slovenia, Italia şi Eleveţia, iar de anul acesta va studia la Londra.


    Alexandra Anamaria Văduva s-a apucat să studieze pianul din întâmplare. „Eu eram mică şi părinţii s-au gândit să mă ducă să studiez un instrument. Aşa că m-au dat să studiez pianul. La vârsta de patru ani părinţii mi-au luat  şi pian”, povesteşte Alexandra. Tot atunci, Alexandra s-a apucat să înveţe şi limbi străine, dar şi de balet. „Balet nu am făcut decât un an, după care am renunţat. Dar am continuat să studiez limbile străine”, spune studenta. După ce părinţii i-au luat pian au dat-o pe Alexandra la meditaţie ca să înveţe să cânte. Ea a făcut meditaţie până la vârsta de şapte ani cu profesoara Doina Olteţeanu de la Liceul de Artă. Din clasa I- a până în clasa a XII-a, Alexandra a făcut cursurile la Liceul de Artă din oraş, perioadă în care a studiat pianul cu profesoara Doina Olteţeanu. „Din clasa a III-a până în clasa a XII-a am participat la toate Olimpiadele Naţionale de pian. La aproape toate am obţinut locul I”, spune studenta.  Alexandra crede că moşteneşte pasiunea pentru muzică de la părinţi care au cântat în tinereţe la vioară. „Au renunţat la muzică. Mama s-a făcut profesoară de fizică şi tata inginer”, precizează pianista.

  A studiat pianul cu mari maieştrii ai muzicii clasice


   Pe lângă orele de muzică făcute în liceu Alexandra a studiat cursuri de măiestrie interpretativă cu profesorul Walter Kraff le la Muuchener Musikseminar- Cermania, Viniciu Moroianu de la Universitatea de Muzică – Bucureşti, Csiky Boldizsar de la Universitatea de Muzică din Cluj Napoca. Alexandra a fost admisă în perioada liceului şi la Colegiul Pro-Bucureşti, unde a absolvit cursurile timp de doi ani şi a primit şi o bursă lunară de 150 de lei. La Colegiul Pro-Bucureşti, Alexandra a avut parte de devotamentul celebrei soprane Mariana Nicolesco şi al maestrului Valentin Gheorghiu. „În decembrie 2008 am mers în Anglia unde am dat admiterea casă intru la facultate la Royal Academy of Music din Londra. Am fost 200 de candidaţi din Asia şi Europa pe opt locuri. Am avut de susţinut o probă de interpretare la pian de 40 de minute, două interviuri cu jurii diferite în limba engleză, un examen de auz şi unul de teorie muzicală. În ianuarie 2009 m-au anunţat că am fost admisă”, spune Alexandra. La Royal Academy of Music din Londra, Alexandra va continua să studieze tot pianul. Va face teorie, analiză şi istoria muzicii. „Problema e că taxele şcolare sunt foarte mari. Ca să pot urma cursurile mm făcut un împrumut financiar la Guvernul Marii Britanii de 3.225 de lire sterline pe care le plătesc după terminarea facultăţii din salariul propriu. Costurile cu cazarea şi masa sunt de 800 de lire sterline pe lună. Părinţii nu prea mă pot ajuta că au salarii mici”, menţionează studenta.  Cei care vor să o ajute pe Alexandra să facă facultatea la Londra pot să depună bani în contul curent lei: RO24BTRL03901201N81473XX.

 ce-i place


  Să citească, în special literatură muzicală. Să meargă des la teatru şi la spectacolele filarmonicii, să călătorească şi să cunoască oameni noi.

 
  ce nu-i place    

   Nu suportă minciuna şi oamenii falşi. Crede că sinceritatea aduce succesul în viaţă. Nu îi place să irosească timpul fără folos.
 
 
 Câte premii ai obţinut la pian de când studiezi acest instrument?

  Întrebări şi răspunsuri



  A.A.V. : Am peste 25 de premii naţionale şi internaţionale la concursuri. Mă mândresc şi cu atestatele la limba engleză obţinute la Level 2 Certificate in English (ESOL), University of Cambridge şi Test Report Form, IELTS, band 8. 

 Te întorci în ţară după terminarea facultăţii?

 A.A.V. : O să revin ca să fac masteratul şi să jurizez la concursurile muzicale. Eventual poate o să şi predau ore de pian.

profil


NĂSCUTĂ – 20 februarie 1991, în municipiul Râmnicu Vâlcea.

EDUCAŢIE – Liceul de Artă Ionel Geantă din Râmnicu Vâlcea, profil muzică.

EXPERIENŢĂ – Cântă la pian de 14 ani.

IDEALURI – Să ajungă pianistă pe marile scene ale lumii.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite