Râmnicu Vâlcea: Adulţii vor fi şcoliţi cum să treacă peste criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Adulţii vor fi şcoliţi cum să treacă peste criză
Râmnicu Vâlcea: Adulţii vor fi şcoliţi cum să treacă peste criză

Cursuri pentru pensionari, sfaturi pentru tinerii fără loc de muncă, ori informaţii preţioase pentru părinţii copiilor cu autism. Biblioteca Judeţeană a câştigat un proiect cu finanţare europeană denumit Grundtvig, menit să educe adulţii pentru a se descurca mai bine în vremuri în continuă schimbare.

Tinerii şomeri, pensionarii, cuplurile cu probleme în căsnicie ori părinţii copiiilor cu autism vor beneficia în curând de consiliere şi cursuri speciale prin intermediul unui program menit să educe adulţii. Sanda Constantinescu, directorul Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanul (BJAI) Vâlcea explică:  „Programul Grundvig îşi propune să ofere alternative şi să îmbunătăţească accesul la educaţie şi pentru adulţi. A fost accesat prin intermediul unui parteneriat cu biblioteci din alte patru ţări europene ce au intrat în proiect”. Şefa bibliotecii spune că e vorba de o finanţare nerambursabilă în valoare de 15.000 de euro, ce va fi asigurată din fonduri europene. „Suntem parteneri în acest proiect alături de patru instituţii din Cehia, Portugalia, Polonia şi Italia. De fapt, programul a fost accesat de colegii din Cehia, ce ne-au luat parteneri în proiect. Ei vor fi şi coordonatorii proiectului, iar ca noutate că pot spune că suma acordată nu trebuie cofinanţată de noi”, explică directorul Bibliotecii.

Consiliere pentru părinţii copiiilor cu autism

Potrivit conducerii Bibliotecii, astăzi se va semna contractul de finanţare cu autoritatea contractantă, iar de la începutul săptămânii viitoare se vor creiona primele aspecte ale programului. „ Avem patru paliere pe care vom acţiona, în funcţie de publicul ţintă. Primul, şi poate cel mai dificil este cel al consilierii şi informării părinţilor ce au copii cu autism”, spune Sanda Constantinescu. Potrivit şefei bibliotecii, familiile în care se găsesc copiii cu afecţiuni din spectrul autistic vor beneficia de consilierea unor specialişti în acest domeniu şi vor fi puşi în temă cu ultimele noutăţi legate de tratamentul acestui sindrom.

Avocat pentru cuplurile în prag de divorţ

„Proiectul Grundtvig va pune la punct o serie de întâlniri ale cuplurilor cu probleme în căsnicie cu un avocat, care să le explice procedurile ce trebuie urmate în cazul unui divorţ”, explică Sanda Constantinescu. Ea mai spune că, înainte de ajunge la avocat, un specialist adus prin intermediul proiectului va încerca să medieze nu numai neînţelegerile dintre cupluri dar şi cele dintre copii şi părinţi. „Suntem în primele faze ale acestui program, însă avem de gând să începem cât de curând posibil formând, pentru început grupe de câte 10 persoane care să participe la cursurile şi seminariile oferite de noi”, explică şefa Bibliotecii

Simulări de interviuri pentru tinerii fără job

O altă problemă pe care Grundtvig va încerca să o rezolve este cea a tinerilor fără un loc de muncă. La Bibliotecă se vor organiza în acest sens intâlniri periodice în care şomerii vor fi învăţaţi cum să facă faţă cu brio unui interviu de angajare ori să îşi întocmească o mapă profesională care să le pună în valoare calităţile. „Este încercarea noastră de a transforma biblioteca într-un spaţiu destinat tuturor. Începând cu tinerii şomeri ce vor fi ajutaţi efectiv să îşi mărească şansele la un loc de muncă şi terminând cu pensionarii ce ar putea regăsi în cadrul bibluotecii un spaţiu propice socializării, atât de necesar la vârsta a treia”, explică Sanda Constantinescu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite