Râmnicu Vâlcea: „Abecedarul” lui Ion Creangă, în faximil, la Biblioteca Judeţeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Nicolae Hilohi semnează faximilul Abecedarului
Profesorul Nicolae Hilohi semnează faximilul Abecedarului

Venerabilul manual are 135 de ani şi acum îşi trăieşte a doua tinereţe după ce proprietarul originalului a decis că merită reeditat într-o ediţie faximil. Râmnicenii sunt primii care se bucură de această apariţie unică ce poate fi găsită la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul.

Originalul faximilului adus la Râmnicu Vâlcea este păstrat cu grijă de către profesorul Nicolae Hilohi, cunoscut artist plastic şi profesor al Academiei de Artă. Cartea, reprodusă cu o acurateţe demnă de invidiat de către editura Oscar Print este un adevărat compediu, scris acum 135 de ani de către Ion Creangă, necesar elevilor din ciclul primar. „Originalul l-am primit de la tatăl meu, imediat după război. Cred că era chiar ultimul exemplar, iar dintre toate cărţile pe care le aveam atunci, acesta m-a fascinat cel mai mult, mai ales că purta semnătura în original a marelui Ion Creangă. De-a lungul timpului am avut nenumărate oferte de a vinde acest manual unor colecţionari privaţi, însă niciodată nu m-am putut despărţi de el, ştiindu-i mai degrabă valoarea istorică decât cea materială", se confesează profesorul Hilohi. El povesteşte că tipărirea lucrării în faximil a fost în sine o victorie, deoarece puţine edituri au luat în considerare valoarea „Abecedarului".

Abecedarul lui Creangă


S-a lucrat şase luni la prelucrarea originalului


Este rar şi valoros. A fost nevoie de o muncă migăloasă timp de şase luni pentru a putea prelucra fiecare pagină a manualului original", ne explică Angelica Moldovan, editor la Oscar Print. Ea spune că „Învăţătorul copiilor. Carte de cetire în clasele primare", este de fapt mult mai mult decât un simplu manual. „Lucrarea cuprinde de fapt tot ceea ce un elev de clasele primare ar trebui să fi ştiut în acea vreme, un compediu de cultură generală ce ar putea fi aplecat cu succes şi în prezent", susţine Angelica Moldovan. Cei mai entuziasmaţi de apariţia acestui „Abecedar" au fost profesorii, care au venit în număr mare la lansarea ce a avut loc ieri.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite