VIDEO Cum a fost transferată o pacientă cu Covid-19 de la Infecţioase la „Matei Balş“: Am primit o lenjerie jerpelită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii în curtea secţiei de boli infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Ploieşti
Medicii în curtea secţiei de boli infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Ploieşti

O pacientă COVID-19 pozitiv, internată la Spitalulul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, a cerut să fie transferată la un alt spital, nemulţumită de condiţiile hoteliere din secţia de Boli Infecţioase.

Femeia susţine că a fost nevoită să doarmă ”două inse în pat”, pentru că nu a primit două lenjerii, iar medicii nu i-au administrat niciun tratament şi nu a ”băgat-o nimeni în seamă”.

Conducerea spitalului ploieştean recunoaşte că în saloanele de la secţia de Boli Infecţioase condiţiile hoteliere nu sunt strălucite, dar, în situaţia dată, medicii şi asistentele fac tot ce pot pentru ca bolnavii de COVID-19 să fie trataţi conform protocolului şi externaţi cât mai repede.

Pacienta a făcut o filmare pentru a arăta condiţiile de la Infecţioase din Ploieşti şi a fost transferată în cursul zilei de luni, 22 iunie, la Institutul ”Matei Balş” din Bucureşti, ”la cerere”, potrivit medicilor de la Ploieşti. Aceştia au precizat că până  la externare, pacienta era asimptomatică.

Luni 22 iunie, la secţia de Boli Infecţioase din Ploieşti erau internaţi 61 de pacienţi, iar 15 dintre ei au o formă a bolii destul de serioasă şi au nevoie de oxigen. Alţi şapte bolnavi de COVID-19 sunt internaţi la secţiile de ATI, cu forme severe ale bolii.

”Ziceai că avem ciumă bubonică”

Directorul medical al Spitalului Judeţean Ploieşti a precizat că transferul pacienţilor de la un spital la altul implică o procedură greoaie.

Pacienta nemulţumită de condiţiile hoteliere de la secţia de Boli Infecţioase din Ploieşti a fost internată în noaptea de sâmbătă spre duminică. 

Potrivit unor surse medicale, femeia s-a testat la o clinică privată, iar după ce rezultatul a ieşit pozitiv, s-a prezentat singură la Spitalul ”Movila” din Ploieşti, aşa cum este denumită secţia de Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Femeia era însoţită de o adolescentă, fiica ei din spusele medicilor, şi ea testată pozitiv.

În momentul în care a fost repartizată în salon, în jurul orelor 3 dimineaţa, pacienta a fost nemulţumită de faptul că a primit lenjerie de unică folosinţă pentru pat. Acest tip de lenjerie ”pare din hârtie şi este mai scorţoasă”, recunosc medicii, dar este recomandată pentru secţiile unde sunt trataţi pacienţii cu boli infecţioase.

 Infirmiera de serviciu a adus în cele din urmă o lenjerie ”clasică”, din bumbac, dar doar pentru o singură persoană, motiv pentru care femeia a fost nevoită să doarmă împreună cu fiica ei în acelaşi pat.

”Sunt în spital aici de la ora 2.30, azi-noapte (noaptea de sâmbătă spre duminică n.r.) şi nu ne-a văzut decât doctorul de gardă. Ne-a văzut un pic, zece minute de la distanţă şi ne-a sunat la telefon să ne întrebe cum suntem şi ce simptome avem, ziceai că avem ciuma bubonică. Şi acum, de câteva ore, de azi dimineaţă stăm degeaba.. Suntem bolnave, avem temperatură şi nu vine nimenea să ne vadă (…) Suntem două inse într-un pat… O lenjerie jerpelită după ce am sunat şi la DSV (probabil DSP, n.r.). Asta e, două cearşafuri din astea de pat cu care ne-am învelit pentru că al doilea pat nu are cearşaf”, povesteşte pacienta în filmare.

   

De cealaltă parte, medicii de la ”Movila” recunosc că în saloane condiţiile hoteliere nu sunt cele dintr-un hotel de 3 sau 4 stele, ci cele specifice unui spital. În plus acestea precizează că în secţiile de bol infecţioase lenjeriile de unică folosinţă sunt obligatorii în detrimentul celor textile.

Ce spun medicii la Infecţioase Ploieşti

„Condiţiile hoteliere pot fi îmbunătăţite şi achiziţionarea de lenjerii textile pe care pacienţii le solicită a fost temporizată de obligativitatea folosirii lenjeriei de unică folosină, unii asimilând-o cu un aspect de hârtie. Ne dorim să îmbunătăţim condiţiile de cazare în paralel cu permanenta creştere a actului medical, performanţele secţiei fiind sporite de nevoia internării pacienţilor tot mai gravi care au necesitat terapie biologică, care nu s-a mai administrat pe o secţie exterioară fără terapie intensivă. Astfel compensăm lipsa unor condiţii foarte bune cu tratamente de top. 

Numeroşi pacienţi în stare gravă au refuzat transferul la ATI şi au depăşit starea critică cu care au venit prin tratamentul administrat la noi. Îngrijirile primite şi atitudinea implicată a medicilor şi asistentelor le-au dat încredere că se vor vindeca pe secţia noastră fără să manifeste dorinţa de a se trata într-un spital superior, deşi unii aveau domiciliul în Bucureşti sau în Buzău şi se puteau trata la ei în oraş, într-un spital de rang superior. 

Noi suntem mândri de performanţele realizate şi mâhniţi în acelaşi timp că pacienţi asimptomatici aruncă cu noroi şi fac cunoscute doar deficienţele şi nu sunt văzuţi şi pacienţii care au trecut cumpăna vieţii şi s-au vindecat la noi”, a precizat dr. Ramona Vasile, şefa secţiei de Boli Infecţioase Copii din cadrul Spitalului Judeţean Ploieşti.

"dr ramona vasile"

O parte din echipa de la secţia de Boli Infecţioase Ploieşti

Conform protocolul actual, pacienţii asimptomatici primesc un tratament sumar, vitamine antihistaminic şi la nevoie antiinflamator.

”Rostul izolării lor este, în afară de cel epidemiologic, posibilitatea de a a sesiza momentul declanşării simptomatologiei în care necesită tratamentul antiviral adecvat. Sunt pacienţi care rămân asimptomatici pe tot parcursul internării, dar se aşteaptă cele două rezultate negative ale testelor pentru a fi externaţi”, a adăugat dr. Ramona Vasile.

Medic de la Balş ”nu sunt locuri libere”

De aproape două săptămâni, secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Ploieşti funcţionează la capacitate maximă. Sunt peste 60 de pacienţi internaţi acum la ”Movila”, cei mai mulţi asimptomatici sau cu forme uşoare ale bolii provocate de noul virus. 15 dintre bolnavii de COVID-19 au nevoie de oxygen. De la începutul pandemiei de coronavirus, ”Infecţioasele” de la Ploieşti au transferat la Institutul ”Matei Balş” din Bucureşti doar doi pacienţi. Aceştia erau în stare gravă.

În data de 18 iunie, medicul infecţionist Adrian Marinescu anunţa la Europa FM că la Spitalul de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Capitală, cel mai mare de acest fel din ţară, nu se mai puteau face internări. Din cauza numărului tot mai mare de infectări cu noul tip de coronavirus, locurile din spital s-au ocupat.

“În momentul ăsta nu sunt locuri libere şi este clar că cifrele din ultimele zile se văd în plan practic, la spitalele de boli infecţioase. Sigur că vom face şi externări şi lucrurile vor merge în continuare. Trebuie tras un semnal de alarmă. Dacă situaţia va merge în sensul creşterii acestui număr de îmbolnăviri, să se depăşească de capacitatea de internare, şi în secţiile normale şi la ATI”, a declarat medicul Adrian Marnescu, citat de europafm.ro. 

Pe aceeaşi temă:

Nouă cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore în Prahova. 7 pacienţi, în stare gravă la ATI

 71 de cazuri de COVID-19 confirmate în Prahova într-o săptămână. Nu mai sunt paturi libere la secţia de boli infecţioase

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite