Ploieşti: Porcul şi bradul de Crăciun, la un click distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajutată de copii şi nepoţi, Anica Dinu a descoperit beneficiile internetului
Ajutată de copii şi nepoţi, Anica Dinu a descoperit beneficiile internetului

Porci, brazi şi vin sunt doar câteva dintre produsele tradiţionale de Crăciun aflate la vânzare pe internet. Ţăranii ţin pasul cu vremurile, şi-au cumpărat calculator şi s-au racordat la internet şi, ajutaţi de copii şi nepoţi, învaţă tainele, dar şi beneficiile vânzării on-line.

Brazi în ghiveci din zona Măneciu, vin de la Valea Călugărească şi porci crescuţi ecologic în satele prahovene sunt la vânzare pe internet de câteva săptămâni, iar potenţialii cumpărători s-au interesat deja de oferte. "Sună oamenii în fiecare zi să se intereseze câţi porci am şi câte kile au în greutate. Unii îi vor mai mici, fără grăsime, altora le place şunca şi îmi spun să le opresc porci de peste 150 de kg", ne spune Anica Dinu, o femeie din satul Drăgăneşti.

La 70 de ani, femeia îmbrăcată după tipicul ţărănesc, cu basma în cap şi multe foi suprapuse, a descoperit beneficiile internetului. Creşte porci de peste 10 ani, iar godacii sunt numai buni în preajma Crăciunului pentru transformarea în bucatele tradiţionale. Chiar dacă o ajutau copiii şi nepoţii, îi venea din ce în ce mai greu să se plimbe cu porcii pe la târguri, aşa că i-a pus la vânzare pe internet, iar cumpărătorii vin ei singuri la poartă, după o prealabilă negociere cu femeia, la telefonul mobil. "Unii vin de ani de zile la mine, domni de la Ploieşti şi Bucureşti care mă sună cu câteva luni înainte să le opresc porcii. Alţii găsesc telefonul pe internet, mă sună şi când au timp vin aici să batem palma şi să-şi ia porcii acasă", povesteşte femeia.

10 lei un kilogram de porc "în viu"

Anicăi nu i se pare nimic "drăcesc" faptul că a investit într-un calculator, un laptop şi un telefon mobil cu baterie bună, aşa cum împărtăşesc opinia vecinele ei. Afacerea cu porci merge mai bine şi a scăpat de drumurile obositoare pe la târguri. "Şi aşa îmi mănâncă sufletul porcii ăştia, trebuie să le dai mâncare bună de câteva ori pe zi, să le ţii curat, să vorbeşti cu ei, că orăşenii vor animale crescute ecologic, nu porci umflaţi cu îngrăşăminte", a constatat femeia.

Anul acesta, un kilogram de porc "în viu" costă 10 lei kilogramul, preţ menţinut de majoritatea vânzătorilor care au scos marfa pe internet.

La fel procedează şi producătorii de vin de la Valea Călugărească care au soiuri albe şi negre la 4 lei litrul, cu mici ajustări de preţ la cantităţile foarte mari. Şi brazii la ghiveci din zonele de munte din Prahova - Măneciu sau Cheia - au succes. Aceştia variază între 50 şi 150 de lei, în funcţie de înălţimea pomului.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite