Anul universitar începe cu probleme la UPG Ploieşti: proteste ale studenţilor şi sute de exmatriculaţi pentru neplata taxelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un nou universitar începe marţi la UPG Ploieşti. FOTO Adevărul Ploieşti
Un nou universitar începe marţi la UPG Ploieşti. FOTO Adevărul Ploieşti

Aproximativ 7.500 de studenţi, cu 1.000 mai puţini faţă de anul trecut, vor începe marţi anul universitar 2013-2014. Ziua va fi marcată şi de un protest al câtorva sute de studenţi, nemulţumiţi de taxa fixată de conducerea UPG pentru creditele restante

Anul universitar care debutează pe 1 octombrie este, pentru Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, unul dintre cele mai slabe din ultimul deceniu. Pe de o parte, pentru că universitatea nu a reuşit să-şi completeze toate locurile scoase la concurs nici măcar după trei sesiuni de admitere, ultima organizată în regim de urgenţă pe 25 septembrie.

378 de locuri din cele peste 2.300 scoase anul acesta la concurs pentru studiile de licenţă, 520 pentru studiile de masterat şi alte câteva zeci alocate pentru studenţii din Republica Moldova erau  libere la acea dată. De altfel, şi în anul universitar trecut au rămas neocupate peste 300 de locuri pentru „boboci“.

Anul acesta, însă, li se adaugă alte câteva sute de studenţi care au fost exmatriculaţi pentru că nu şi-au achitat taxa de studii, care a fost stabilită, în 2012, la 2.900 de lei. „Este un adevăr care nu trebuie ascuns. Studenţii şi familiile acestora pur şi simplu nu mai au posibilităţi financiare pentru a-şi achita taxele de studii“, ne-a spus rectorul UPG, Mihai Coloja.

Astfel, 7.500 de studenţi, cu 1.000 mai puţini faţă de 1 octombrie 2012, vor lua marţi startul unui nou an universitar, la Ploieşti. Deschiderea oficială este programată pentru ora 10.00, urmând ca la 12.00, studenţii să se întâlnească cu decanii facultăţilor.

Protest pentru taxa de credite

La aceeaşi oră însă, câteva sute de studenţi au anunţat că vor organiza un protest în curtea UPG, nemulţumiţi de o decizie recentă a conducerii universităţii care a stabilit o taxă de 30 de lei pentru creditele restante.

Studenţii acuză faptul că aceşti bani nu au fost prevăzuţi în contractele de studii şi nu au fost anunţaţi din timp pentru a-şi lua la timp toate examenele. Protestatarii vor semna o petiţie pe care o vor depune la rectorul Coloja, prin care cer renunţarea la taxele de credit, numită „hoţie la drumul mare“.

Nemulţumirea studenţilor vine şi din faptul că, de exemplu, nu mai pot promova în anul III dacă au restanţe la examene din anul I. Restanţele trebuie să fie cel mult din anul II, în acest exemplu. Mulţi dintre studenţii aflaţi în această situaţie nu au acumulat, astfel, cele 40 de credite minimale necesare într-un an, iar pentru fiecare credit lipsă trebuie să achite 30 de lei.

Aceşti studenţi care au credite restante au posibilitatea de a susţine de două ori examenele fără să plătească. Dacă ar învăţa şi ar susţine examenele în sesiunile normale nu ar mai fi în această situaţie“, este părerea rectorului Coloja. Acesta mai spune că nu a primit revendicări concrete din partea studenţilor şi că nu a fost informat oficial despre organizarea unui protest la UPG Ploieşti pe 1 octombrie.

Cea mai solicitată facultate din cadrul UPG Ploieşti a fost, anul acesta, cea de Inginerie de Petrol şi Gaze, unde pentru cele 172 de locuri au concurat 650 de candidaţi. Prima media de admitere a fost 10.

Vă mai recomandăm

Concurenţă ca pe vremea lui Ceauşescu la Facultatea de Inginerie de Petrol şi Gaze de la UPG Ploieşti

Admitere pe bază de dosar la UPG Ploieşti, aceleaşi taxe ca şi anul trecut

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite