Uniformă vs. parada modei în şcolile prahovene FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii ploieşteni vor să fie în pas cu moda, cu orice preţ (foto: Codruţa Horja)
Tinerii ploieşteni vor să fie în pas cu moda, cu orice preţ (foto: Codruţa Horja)

Apreciată sau nu, impusă sau la libera alegere, uniforma stârneşte mereu controverse. Dacă de unii este privită ca o manieră de uniformizare, de alţii este percepută ca o economie la capitolul îmbrăcăminte, dar şi o mod de a evita diferenţele sociale ale elevilor.

Dacă vreţi să vedeţi ultimele tendinţe în materie de modă este suficient să daţi o raită pe la liceele ploieştene. Blugi strâmţi, cu talie joasă, rupţi pe alocuri, bluze mulate şi decoltate, corsete sau rochiţe şi fustiţe mini, pantofi sau sandale cu tocuri înalte, domină ţinuta adolescentelor, în timp ce bermudele, sacourile cu mânecile îndoite până la cot, cămăşile cambrate, bascheţii sau teneşii fac parte obligatoriu din garderoba tinerilor de azi. Cerceii mari, ochelarii de soare şi, mai nou, pălăriile fac şi ele parte din vestimentaţia cotidiană a liceenilor.

Printre ei se mai strecoară timid şi grupuleţe de tineri îmbrăcaţi în uniformă formată, în general, din pantaloni, sacou şi o cămaşă la băieţi, iar la fete fustă sau pantalon, vestă sau sacou şi bluză. Prea urâtă, prea monotonă, prea...uniformă o astfel de ţinută pentru tinerii care vor cu orice preţ, şi la propriu, şi la figurat, să epateze.  

Nici băieţii nu se lasă mai prejos când vine vorba de modă, chiar şi la şcoală (foto: Codruţa Horja)

Vestimentaţia elevilor a născut controverse deopotrivă în rândul elevilor, profesorilor şi părinţilor. Chiar dacă nu toţi sunt de acord cu introducerea uniformei, părinţii şi profesorii cer însă ca elevii să adopte o ţinută decentă.

„Eu nu sunt neapărat adeptul uniformei, însă militez pentru o vestimentaţie mai sobră, care să elimine excesele vestimentare, nuanţele stridente. De asemenea, nu sunt de accord ca elevii să vină cu ţinute mai scumpe cu câteva sute de lei decât a cadrelor didactice. În momentul de faţă, fiecare unitate de învăţământ din Ploieşti dezbate problema vestimentaţiei, care trebuie să fie specifică fiecărei şcoli", ne-a declarat Gheorghe Borovină, inspector şef la Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova.

Trierea, făcută de gardian

Împotriva uniformei, dar tot pentru o ţinută decentă s-a declarat a fi şi directorul Colegiului „Mihai Viteazul" din Ploieşti, Gabriel Ţaga, una dintre instituţiile de învăţământ unde extravanganţa vestimentară a făcut dintotdeauna parte din decor.

„Sunt împotriva uniformei pentru că reprezintă un cost suplimentar, îmbogăţirea unor firme, uniformizarea unor oameni. Dacă un copil este deştept nu contează că este sau nu îmbrăcat într-o ţinută impusă de şcoală", ne-a spus Gabriel Ţaga, care a precizat că liceul are un cod intern în care se regăseşte şi o definiţie a ţinutei decente pe care trebuie s-o abordeze elevii. În caz contrar, ei nu sunt primiţi la cursuri. De trierea adolescenţilor care vin îmbrăcat adecvat sau nu, la Colegiul „Mihai Viteazul" se ocupă gardianul.

„Câteva fete îmbrăcate în rochii de plajă sau fuste foarte scurte, precum şi câţiva băieţi care veniseră la şcoală în bermude au fost întorşi de la poartă de către gardian", a completat profesorul Ţaga.

În prezent, ţinuta obligatorie mai este prezentă doar la clasele primare, însă nici acolo nu mai este respectată cu aceeaşi stricteţe.

Elevii recunosc şi ei că uniforma nu este un ingredient minune care ar şterge diferenţele dintre oameni, însă unii dintre ei ar accepta-o pentru că ar scăpa de grija cotidiană „eu cu ce mă îmbrac azi?". „Mai ales pentru noi, fetele, chiar este o mare problemă. Nu te poţi îmbrăca oricum, cu orice. Dacă am avea o ţinută obligatorie n-am avea ce face", ne-a spus Ioana, elevă în clasa a X-a la Colegiul „Mihai Viteazul".

Ţinute personalizate

Cu toate disputele pro şi contra, înaintea începerii anului şcolar croitoresele n-au avut timp de respiro. Comenzile pentru uniforme au curs pe bandă rulantă. Cele mai pretenţioase la acest capitol au fost unităţile de învăţământ de top din Ploieşti, cum ar fi Colegiul „Jean Monnet"(fostul Liceu Pedagogic) sau Şcoala „Sfântul Vasile", ai căror reprezentanţi au transmis părinţilor că ţin cu tot dinadinsul ca elevii să poarte uniforme personalizate, pe fiecare clasă în parte. O uniformă făcută pe comandă costă între 100 şi 200 de lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite