Trei primari din Prahova, traşi pe dreapta de procurori. Deşi sunt în funcţie, au interdicţie să intre în Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Oprea, primarul din Sinaia Foto Facebook Vlad Oprea
Vlad Oprea, primarul din Sinaia Foto Facebook Vlad Oprea

Trei primari din Prahova, urmăriţi penal în dosare de corupţie sau evaziune fiscală, au primit interdicţie din partea procurorilor să-şi exercite funcţia. Un al patrulea primar a fost suspendat din funcţie după ce a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost găsit vinovat pentru conflict de interese.

Pe lista ruşinii se află Vlad Oprea - primarul oraşului Sinaia, Horia Tiseanu - primarul municipiului Câmpina, Eugen David - primarul comunei Floreşti, toţi trei aflaţi la al patrulea mandat şi Ciprian Stătescu - primarul din Băicoi, aflat la conducerea acestui oraş din anul 2008.

Deşi în primăvară erau urmăriţi penal sau chiar deferiţi justiţiei, toţi cei patru au candidat la alegerile locale organizate în luna mai a acestui an şi au câştigat detaşat un nou mandat de primar.

Vlad Oprea, suspendat de şase luni

Vlad Oprea, primarul cu cea mai mare notorietate dintre cei menţionaţi, nu mai are voie să-şi exercite funcţia în care a fost ales, încă din data de 22 aprilie 2016. El a primit această interdicţie din partea procurorilor anticorupţie din Ploieşti, odată cu măsura preventivă a controlului judiciar. Oprea a contestat până acum de două ori această măsură, dar nici la Curtea de Apel şi nici la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a avut câştig de cauză până acum. Edilul din Sinaia aşteaptă acum o soluţie la cea din urmă contestaţie a sa care se judecă, marţi, 4 octombrie, la Curtea Supremă.

Vlad Oprea are calitate de inculpat şi a fost deferit justiţiei de procurorii DNA Ploieşti în data de 24 mai, cu puţin înainte de alegerile locale. Dosarul său se judecă pe fond la Curtea de Apel Ploieşti. Primarul staţiunii Sinaia este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Conform unui comunicat DNA, Oprea a ajuns în faţa anchetatorilor, după ce, în anul 2010, „în contextul în care, pe rolul Judecătoriei Sinaia, se afla un dosar civil ce privea un litigiu între Primăria Sinaia şi 3 persoane, concesionari ai unor terenuri, inculpata Popescu Ruxandra în calitate de magistrat judecător învestit cu soluţionarea cauzei, a acceptat promisiunea făcută de o persoană care, la acea dată, ocupa o funcţie de conducere în Poliţia oraşului Sinaia, de a i se plăti un folos necuvenit, în schimbul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti favorabile în cauza respectivă. Ulterior, aceasta a şi primit, prin intermediar, un folos necuvenit în valoare de aproximativ 500 euro. În acelaşi context, inculpatul Oprea Vlad Gheorghe, în calitate de primar, a încălcat prevederile Legii privind administraţia publică locală prin nesocotirea hotărârilor Consiliului Local care stabileau foarte clar condiţiile în care se puteau înstrăina, în anumite situaţii, terenurile respective.

Concret, acesta, printr-o adresă, a comunicat instanţei de judecată, că Primăria oraşului Sinaia îşi însuşeşte rapoartele de evaluare întocmite de către evaluatorul autorizat pentru terenurile a căror vânzare se solicitase, în condiţii favorabile celor trei concesionari şi cu nesocotirea hotărârilor Consiliului Local luate anterior în acest sens. Cu aceeaşi ocazie, inculpatul Oprea Vlad Gheorghe a mai precizat că «rămâne la latitudinea instanţei oportunitatea vânzării»“, se precizează în documentul citat.

Horia Tiseanu, denunţat de mituitor

Horia Tiseanu, primarul municipiului Câmpina, a fost adăugat recent şi el pe lista ruşinii, mai exact în urmă cu exact o săptămână. În data de 27 septembrie, Tiseanu a fost citat telefonic în calitate de suspect la sediul DNA din Ploieşti. După numai două ore de audieri, acesta ieşea în libertate din biroul procurorului, dar cu interdicţia de a-şi exercita funcţia pe o perioadă de 60 de zile. Decizia nu este una definitivă, iar Tiseanu a contestat deja această măsură preventivă la Tribunalul Prahova, iar judecătorul de drepturi şi libertăţi urmează să se pronunţe, pe fond, în data de 5 septembrie. Abia după soluţionarea contestaţiei la instanţa de apel, Tiseanu va şti dacă va mai avea voie să intre în sediul Primăriei pe care o conduce din anul 2004. Edilul din Câmpina este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi luare de mită.

Horia Tiseanu, primarul din Câmpina Sursa foto Diana Frîncu

Horia Tiseanu primar Câmpina Sursa foto Diana Frîncu

Procurorii DNA susţin că Tiseanu „a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale un procentaj de 10% din valoarea unui contract de execuţie lucrări în sumă totală de 317.817 lei, din care a primit efectiv suma de 17.000 de lei. În schimbul acestor bani, inculpatul a facilitat firmei omului de afaceri câştigarea selecţiei de oferte (la cererea primarului Tiseanu Horia Laurenţiu au fost întocmite alte 2 oferte la preţuri superioare, fapt ce a asigurat desemnarea ca şi câştigătoare a ofertei societăţii reprezentate de omul de afaceri) şi a procedat la aprobarea încheierii contractului respective“, conform unui comunicat de presă.

Surse judiciare au precizat că primarul municipiului Câmpina a fost denunţat de fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Radu Ionescu, şi el trimis în judecată pentru fapte de corupţie tot de procurorii anticorupţie din Ploieşti. Ionescu a fost reprezentantul unei societăţi comerciale care a câştigat un contract cu Casa Tineretului din Câmpina (instituţie aflată în subordinea Primăriei) unde, în urmă cu aproximativ doi ani, a fost schimbată tâmplăria veche cu una de tip PVC.

Pe de altă parte, Horia Tiseanu este anchetat şi pentru abuz în serviciu după ce s-a folosit de un autoturism (Opel Insignia) cumpărat cu bani de la bugetul local pentru Poliţia Locală din Câmpina,din fondurile acestei instituţii. Maşina a fost achiziţionată cu aproximativ 30.000 de euro, o sumă cu 12.000 de euro mai mare decât pragul valoric admis de prevederile legale de la acea vreme.

Primarul din Floreşti, ajutoare din banii săracilor pentru rude şi prieteni

Mai puţin cunoscut opiniei publice la nivel naţional, Eugen David, primarul comunei Floreşti a primit şi el interdicţia de a-şi exercita funcţia pentru o perioadă de doău luni. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, care fac cercetări la Floreşti într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, au considerat că primarul ar periclita ancheta dacă ar fi lăsat în continuare să conducă localitatea, aşa că au decis ca, începând cu data de 11 septembrie, David să nu mai aibă dreptul să intre în instituţie.

Urmărirea penală pe numele lui Eugen David a început încă din data de 12 iulie, zi în care procurorii au făcut mai multe percheziţii la Floreşti, atât la sediul Primăriei, cât şi la domiciliul primarlui. Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, iar Parchetul Prahova a cerut mandat de arestare preventivă pe numele primarului, însă instanţa a considerat că poate fi cercetat în continuare în libertate, dar sub control judiciar. La doar două luni după declanşarea anchetei, procurorii au revenit şi au prelungit măsura preventivă, dar au adăugat şi interdicţia exercitării funcţiei. Este cel de-al treilea primar suspendat în doar şase luni în Prahova.

Eugen David - primarul din Floreşti, Prahova Sursa foto Diana Frîncu

Eugen David - primarul din Floreşti Prahova Sursa foto Diana Frîncu

Eugen Davd este acuzat de procurori că în perioada ultimului său mandate ar fi acordat sute de ajutoare de urgenţă fără să întocmească anchete sociale şi documentaţia aferentă. De aceşti bani ar fi beneficiat, susţin anchetatorii rude, prieteni şi apropiaţi ai primarului. Este doar una dintre acuzaţii, pentru că David este suspectat că „(…) în perioada 2010 – 2015, bănuiţii ar fi creat un circuit financiar fictiv în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat. În fapt, persoanele în cauza, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, ar fi efectuat operaţiuni bancare constând în emiterea, înregistrarea şi declararea la autoritatile fiscale de facturi, avize şi borderouri, în care erau înscrise operaţiuni comerciale care în realitate nu aveau loc“, preciza Politia Prahova într-un comunicat. Prejudiciul calculat de anchetatori este evaluat la aproximativ 6.500.000 de lei, iar sumele rulate prin circuitul fictiv şi care constituie produsul infracţiunii de spalare a banilor sunt de aproape 4.800.000 de lei, conform aceleiaşi surse citate.

Primarul din Băicoi, închisoare cu suspendare pentru conflict de interese

În 21 septembrie 2016, Ciprian Stătescu, primarul oraşului Băicoi, îşi încheia, după opt ani, cariera în administraţia publică locală. Mandatul său a încetat de drept odată cu primirea condamnării definitive la închisoare cu suspendare. A fost găsit vinovat de Judecătoria Câmpina pentru infracţiunea de conflict de interese şi a primit o pedeapsă de şase luni de închisoare cu suspendare. În urma contestaţiei care s-a judecat la Curtea de Apel, Stătescu a pierdut procesul şi odată cu el şi funcţia de primar al oraşului Băicoi. Decizia în cazul său este definitivă şi irevocabilă. Deşi el a fost deferit justiţiei de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti încă din iarna anului 2014, Stătescu nu a renunţat să mai candideze pentru un nou mandat pe care l-a şi câştigat detaşat, dar de data aceasta a rămas la conducerea Primăriei doar patru luni.

Conflictul de interese în ceea ce-l priveşte pe Ciprian Stătescu a constat în faptul că, la data de 7 mai 2010, în calitate de primar al oraşului Băicoi, a încheiat un contract prin care i-a închiriat surorii sale un teren aparţinând domeniului privat al oraşului, în suprafaţă de 92 mp, situat în strada Republicii, din localitate, pentru o perioadă de 10 ani.

Stătescu se află acum în faţa unui nou dosar penal deschis de data aceasta de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina, care au îl acuză de abuz în serviciu. Fostul edil din Băicoi este urmărit penal sub control judiciar. 

Pe aceeaşi temă:

Motivul penibil pentru care edilul reales din Sinaia nu poate depune jurământul la Primărie. Procurorii i-au interzis să se apropie de clădirea administraţiei locale

Rechizitoriul de trimitere în judecată a primarului din Sinaia, Vlad Oprea: un magistrat implicat în cauză a primit o haină de blană din Turcia

Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite