Evocarea unui simbol al Ploieştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile ploieştene şi instituţiile de cultură din municipiu au marcat, ieri, împlinirea a 128 de ani de la naşterea marelui arhitect Toma T. Socolescu, unul dintre oamenii care au construit, la propiu, faţa oraşului

Manifestările au avut loc la bustul profesorului arhitect, din faţa Halelelor Centrale. Au participat reprezentanţi ai Primăriei, Prefecturii, Consiliului Județean, Muzeului Județean de Artă, Teatrului „Toma Caragiu" și Direcției Județene pentru Cultură și Culte. Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de flori la monumentul arhitectului.

„Imaginea orașului nu ar mai fi aceeași fără clădirile pe care le-a realizat. În spate avem Halele Centrale, în stânga noasră este Palatul Culturii, iar în dreapta turnul ăi Catedrala Sfântul Ioan, care sunt creații de bază ale Ploieștiului. Toma Socolescu este un norocos, pentru că, iată, creațiile sale dăinuie. Aprecierea noastră vine într-un moment în care avem liniștea să ne aplecăm asupra celor care au creat ceea ce astăzi este Ploieștiul. De asemenea, a «zidit» și multe instituții de artă din județ, Biblioteca Județeană, Muzeul de Artă și mai multe cămine culturale", a declarat Constantin Stere, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Prahova.

Toma T. Socolescu a fost declarat, post-mortem, cetățean de onoare al Ploieștiului, în septembrie 2010. El a proiectat multe dintre clădirile renumite ale Ploieştiului, precum Palatul Culturii, Colegiul „I.L. Caragiale", Halele Centrale, Catedrala „Sf. Ioan", Cinema „Scala" sau fosta Casă a Corpului Didactic din apropierea Tribunalului. Multe dintre acestea au, acum, statut de monumente istorice.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite