Cazuri şocante de abuz din Prahova, raportate la „Telefonul Copilului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prahovenii au ajuns să-şi neglijeze copiii în modul cel mai alarmant sau, mai rău, să-i abuzeze fizic şi psihic, vărsându-şi nervii pe micuţi.

Centrul de plasament a ajuns să reprezinte pentru unii copii o speranţă de mai bine. Asta pentru că „acasă" este considerată de tot mai mulţi copii din Prahova „camera de tortură". Zeci de micuţi din judeţ au sunat în acest an la numărul de telefon 116 111 pentru a semnala cazuri de abuz, dar şi de neglijare sau molestare fizică.

Confruntaţi cu diverse probleme, precum lipsa unui loc de muncă, alcoolismul şi, nu în ultimul rând, sărăcia, unii părinţi devin agresivi cu micuţii de acasă. Chiar dacă abuzurile se concretizează sau nu în violenţă fizică, micuţii crescuţi într-un mediu conflictual sunt supuşi unui stres emoţional constant, care, pe termen lung, poate avea efecte devastatoare asupra psihicului lor.

„Tatăl meu vitreg a încercat să profite de mine!"

Din păcate, poveştile unor copii prahoveni sunt într-adevăr  şocante. „Atunci când spunem «copilărie» ne gândim la jocuri, prieteni, vacanţe şi, nu în ultimul rând, la părinţi. Aceştia trebuie să sigure stabilitate şi siguranţă. Totuşi, unii copii au poveşti de viaţă cu adevărat triste. Este şi cazul unei fete de 15 ani, abandonată de mama sa de la vârsta de 5 ani. Ea a rămas în grija tatălui vitreg. S-ar putea spune că este vorba despre un om cu suflet mare, care şi-a dorit să ajute un copil abandonat. Din păcate, lucrurile nu stau chiar aşa. Abuzurile au devenit normalitate pentru acea fată şi se obişnuise ca, mai ales atunci când consuma alcool, tatăl vitreg să o lovească sau să îi adreseze cuvinte injurioase. Totul a culminat atunci când fata a devenit adolescentă. «Omul cu sufletul mare» a considerat că fata este suficient de mare pentru a intra în rolul de femeie şi a încercat să o abuzeze sexual. Totuşi, copila nu s-a lăsat intimidată şi a reuşit să fugă la un vecin de unde ne-a apelat. Cazul a fost transmis către instituţiile abilitate şi s-a intervenit în regim de urgenţă, iar acum fata se află la o familie alături de care încearcă să ducă o viaţă normală", ne-a povestit doar unul dintre cazuri Cătălina Florea, director executiv al Asociaţiei „Telefonul Copilului".

 Abuzuri sexuale

Un  alt caz, la fel de cutremurător, este cel al unei copile de 11 ani care  fost obligată de către fratele vitreg, în vârstă de 16 ani, să întreţină relaţii sexuale cu el. Micuţa nu a fost crezută de propria mamă, care a considerat că abuzul sexual „n-a omorât-o" pe fetiţă. Cazul a fost relatat „Telefonului Copilului" de către bunica fetei, care în prezent o are în grijă pe fetiţă. 

„Orice formă de abuz asupra unui copil este gravă şi produce o traumă psihică. Abuzul sexual este cu atât mai grav pentru că este vorba despre unul fizic şi unul emoţional. Dacă traumele fizice se pot vindeca fără urmări vizibile, cele psihice creează răni mult mai adânci şi mai greu de gestionat. De aceea, atunci când vorbim despre abuz şi, în special, despre cel sexual, consilierea psihologică de lungă durată este necesară pentru ca acel copil să depăşească trauma suferită", ne-a mai spus Cătălina Florea.

De la începutul anului şi până în prezent, aproximativ 60 de persoane din judeţul nostru au apelat numărul de telefon 116 111. Cei mai mulţi copii din Prahova care au solicitat ajutor asociaţiei au vârste cuprinse între 13 şi 15 ani. 

La 116 111 sună şi părinţi prahoveni

Deşi „Telefonul Copilului" a fost înfiinţat special pentru cei mici, la această linie telefonică sună şi părinţii acestora. De exemplu, anul acesta au apelat acest număr peste 20 de prahoveni. Aceştia au solicitat consiliere juridică în domeniul protecţiei copilului, precum şi sprijin material şi au fost consiliaţi în vederea depăşirii situaţiilor dificile cu care se confruntă.
De asemenea, la numărul de telefon 116 111 sună şi diverse persoane pentru a sesiza cazuri de abuz asupra copiilor, acestea nefiind direct implicate. De regulă, este vorba despre rude, vecini, prieteni, cadre didactice sau colegi de şcoală.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite