„Sfinte“ taxe bisericeşti de lux, încasate la nunţile şi botezurile din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la naştere până la înmormântare, omul este „dator" să cotizeze la biserică. Fie că vorbim de botez, cununie şi chiar înmormântare, slujbele aferente se fac contracost, iar sumele sunt diferenţiate în funcţie de amplasamentul şi renumele bisericii, dar şi de personalul clerical. Bisericile cele mai scumpe din Prahova în privinţa tarifelor percepute pentru oficierea botezurilor şi cununiilor sunt cele din zona centrală.

În top se află Catedrala „Sfântul Ioan", unde naşii lasă peste 2.000 de lei la o cununie. Tariful poate fi şi mai mare, dacă nuntaşii au pretenţii în privinţa numărului de preoţi sau a corului.

„Am cununat recent şi am lăsat aproape 500 de euro la Catedrală. Ştiam că atât cer, dar mi-aş fi dorit să mai participe un preot şi să avem şi cor, însă mai trebuia să dau vreo 150 de euro, motiv pentru care am renunţat, am acceptat «pachetul minim»", ne-a povestit Elena Ilinca.

CITIŢI ŞI:

Cele sfinte trec prin contabilitate. Biserica „Precista" a primit un teren ultracentral cadou din partea Primăriei Galaţi

Preotul paroh al Catedralei neagă acuzele. „Nu este adevărat că nu dăm chitanţe. Eliberăm astfel de dovezi pentru absolut orice serviciu. Fiecare dă cât poate, n-avem taxe, tarife, cum le numiţi voi, fixe. Dacă omul nu are, facem totul gratuit. Banii îi folosim toţi pentru biserică", a declarat Aurelian Frusinoiu de la Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul.

Pe primele poziţii în privinţa sumelor percepute pentru astfel de evenimente se regăsesc şi bisericile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", „Sfântul Antonie", „Sfântul Gheorghe", toate amplasate în zona centrală a Ploieştiului. Aici taxele variază între 850 şi 1500 de lei pentru o cununie.

Deşi nu sunt în buricul târgului, se menţin la înălţime cu taxele încasate şi Biserica Domnească din Cartierul Mihai Bravu, dar şi Catedrala Eroilor Tineri din Cartierul Vest.

În ciuda tarifelor, cererile sunt multe la lăcaşurile de cult amintite. În sezonul estival sunt weekend-uri în care sunt programate şi câte zece astfel de evenimente la câte o biserică. Pentru a acoperi cât mai multe solicitări, preoţii au adoptat „varianta scurtă" a slujbei de cununie care nu durează mai mult de jumătate de oră.

În general, tarifele pentru botezuri sunt cu 50% mai mici decât cele pentru cununii. Teoretic, doar moartea a rămas netaxată. Teoretic, pentru că practic pe lângă un „Dumnezeu să-l ierte", banii sunt primiţi cu amebele mâini de către preoţi.

Legale, dar imorale

Slujbele contracost sunt legale atât timp cât preoţii eliberează chitanţă pentru toată suma încasată. Dar pe cât de repede primesc banii, pe atât de greu scriu chitanţele respective, profitând de euforia şi graba nuntaşilor.

Conform Legii Cultelor, Consiliu parohial va propune Adunării eparhiale cuantumul contribuţiilor benevole minime şi maxime, pentru botezuri, cununii şi slujbe de înmormântare, ţinând seama de mediul rural sau urban în care se află parohia şi de situaţia economică a credincioşilor.

Aceste decizii vor fi trimise prin protoierii (protopopiate) la Centrul eparhial pentru confirmare şi apoi se vor aplica în mod corect şi transparent. Adică preotul paroh va elibera chitanţă pentru suma totală primită, din care 50 % va fi considerată venit pentru parohie, iar 50 % retribuţie pentru personalul clerical şi neclerical care a contribuit la oficierea slujbei respective.

„Să faci ce zice popa..."

Preoţii care nu eliberează chitanţă pentru suma totală primită vor pierde oficiul de paroh.

„Însă pentru familiile nevoiaşe se pot oficia aceste slujbe şi gratuit. Aşa prevăd normele noastre bisericeşti", după cum ne-a declarat protoiereul Ştefan Muşat, de la Protoieria Ploieşti. Ceea ce este greu de crezut că se şi întâmplă, în condiţiile în care în bisericile din Prahova nici măcar un simplu acatist nu mai este gratuit.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite