Stupina turistică, proiect unic în România, se va înfiinţa în Prahova. Albine cuminţi, special aduse pentru turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drumul mierii de la floare până la borcanul de pe masa noastră, terapie cu aerosoli din stup, istoria adăposturilor pentru albine de la coşniţă şi buduroi până la stupul din sticlă, cocktail-uri cu miere, studiul albinelor „cuminţi” reprezintă doar o mică parte dintr-un proiect unic în România şi printre puţinele din Europa care se va realiza în Prahova.

Drumul mierii de la floare până la borcanul de pe masa noastră, terapie cu aerosoli din stup, istoria adăposturilor pentru albine de la coşniţă şi buduroi până la stupul din sticlă, cocktail-uri cu miere, studiul albinelor „cuminţi” reprezintă doar o mică parte dintr-un proiect unic în România şi printre puţinele din Europa care se va realiza în Prahova.

Este vorba despre o stupină cu scop turistic unde cei interesaţi pot studia în perfectă siguranţă cum se produce mierea, ce fac albinele într-un stup, cum se scoate mierea dintr-un fagure sau pot să-şi creeze singuri propriul sortiment de miere. Dincolo de caracterul strict comercial, stupina “Miere sinceră” va şcolariza tineri care vor să înceapă o afacere  în domeniu.

Proiectul este iniţiat de Mihai Apostolescu, apicultor prahovean, cunoscut în special datorită Târgului Mierii – cel mai mare de profil din ţară - pe care îl organizează anual la Câmpina. Apicultorul a intrat într-o competiţie de antreprenoriat social, organziată de o companie privată, a aplicat în vara anului 2015, iar un an mai târziu a aflat că este finalist şi ulterior că proiectul propus de el va primi o finanţare de 35.000 de euro.

Mihai Apostolescu, părintele albinelor cuminţi, împreună cu fiul său 

image

Vestea bună şi gândul că va putea face ceva constructiv pentru comunitate, oferind oamenilor locuri de muncă, posobilitatea de instruire, dar şi de distracţie au fost umbrite însă de încăpăţânarea autorităţilor locale din Câmpina. Pentru ca acest proiect să prindă viaţă este nevoie de un teren, indetificat de altfel undeva la intrare în localitate, în cartierul Câmpiniţa.

Cum se bun beţe în roate unei investiţii care ar fi putut să producă bani pentru comunitate

La şedinţa de Consiliu Local din luna noiembrie, pe masa consilierilor s-a aflat proiectul de hotarare privind aprobarea inventarierii în domeniul privat al Municipiului Câmpina a terenului în suprafata de 7.340,00 m.p., situat pe Bulevarul Carol I. Invetarierea în domeniul privat a acestui teren era un pas necesar pentru ca apicultorul să poată închiria 2500 de mp din această parcelă.

Proiectul nu a trecut de votul consilierilor locali, iar explicaţia celor care au votat împotrivă a fost: “aşa s-a hotărât”. Acest răspuns impersonal nu a făcut altceva decât să anuleze realizarea stupinei turistice, unice în România, la Câmpina.

Proiectul stupinei Miere sinceră, care va fi amenajată în Prahova

image

“Munca voluntară se termină prost”

“Nici măcar dezamăgit nu mai sunt. Eu am o vorbă, munca voluntară se termină întotdeauna prost. Nu ceream să mi se dea terenul gratuit, plăteam chirie. Practic eu vin cu proiectul, cu finanţarea, cu un plan de afaceri prin care mă angajez să şcolarizez anual zece persoane în apicultură, să creez locuri de muncă, iar ei nu îl vor. Terenul identificat de mine la Câmpina era ideal cu acces rapid la DN1, cu un scor bun la accesul turistic, dar… ”, a declarat Mihai Apostolescu.

Stupina va fi amenajată la Măgureni

Dacă autorităţile locale din Câmpina au refuzat şansa ca în oraş să se dezvote un proiect turistic ce ar fi adus un număr mare de turişti şi ar fi putut conduce la dezvoltarea şi altor mici afaceri de familie, alte localităţi din Prahova îl aşteaptă pe Apostolescu cu braţele deschise. Un nou teren a fost identificat în comuna Măgureni, şi, cel mai probabil aici se fa amenaja stupina “Miere sinceră”.

“Ca să pot primi finanţarea trebuie să identific terenul. Eu sunt acum cu acest proiect în mâini. Este ca un cocon care conţine tot ce-i trebuie, proiect de arhitectură, cercetare de piaţă, finanţare, şi pe care trebuie doar să-l amplasez undeva. Dacă nu voi găsi acest teren până la finele acestui an, probabil voi pierde finanţarea, asta este”, spune Apostolescu.

Ce a fost înainte de stup

Este un proiect care va aduce în prim plan detalii tradiţionale ale satului românesc, iar pentru aceasta, Mihai Apostolescu a căutat case vechi pentru a studia aspectul acestora şi a recupera elemente arhitectonice româneşti. Casa tradiţională va fi inima acestui complex apicol. În jurul ei vor fi organizate cinci zone tematice care vor cuprinde un mic muzeu al mierii unde cei interesaţi vor afla cum se făcea apicultură din cele mai vechi timpuri şi până în prezent.

Puţin sunt cei care ştiu că înainte de stupul clasic pe care îl vedem cu toţii, vara, la marginea pădurilor albinele erau adăpostite în coşniţe  – un fel de coş realizat din papură – sau buduroaie - un butuc scobit. De la aceste adăposturi primitive turiştii pot vedea cu ochii lor, în deplină siguranţă, ceea ce fac albinele într-un stup, pentru că le va fi pus la dispoziţie o inovaţie, un stup din geamuri transparente în formă de carte deschisă. Într-o altă zonă vizitatorii pot participa la recoltarea mierii din figure, un procedeu spectaculos pe care foarte rar îl puteţi vedea, poate dacă aveţi rude sau prieteni apicultori.

Dintr-o joacă, la o importantă inovaţie

Ca în toate domeniile, invenţiile din apicultură au fost pur întâmplătoare, spune Mihai Apostolescu. Centrifugarea fagurilor pentru a scoate mierea a fost descoperită datorită unui copil din Cehia. Acesta a fost trimis de tatăl său să ducă unui vecin un fagure cadou.

Pe drum, copilul a început să învârtă, în joacă, sacoşa în care se afla fagurele, astfel că până la destinaţie, toată mierea a căzut în pungă. Băiatul a fost certat, evident, pentru năzbâtia pe care o făcuse, doar că, tatăl său a realizat că s-ar putea să se afle în faţa unei mari inovaţii. Şi a avut dreptate. Din acel moment extragerea mierii din fagure se realizează prin forţa centrifugă.

Terapie cu propolis

Cea de-a treia zonă a stupinei va prezenta în detaliu care este drumul mierii de la stup şi până pe masa noastră. Cei curajoşi vor primi echipamente speciale, vor putea merge la stup, vor putea extrage singuri fagurii şi vor fi iniţiaţi în tainele acestei îndeletniciri. Pentru a se evita evenimentele neplăcute, Mihai Apostolescu susţine că va aduce special pentru această stupină “albine cuminţi”.

Nu este o glumă. Se vor folosi albine hibrid aduse special din Austria şi care au un temperament mai calm decât cele autohtone.

Pentru cei care nu vor avea curajul să se întâlnească direct cu insectele, în stupină va fi amenajat un fel de “bar” unde vor fi expuse zeci de sortimente din miere pe care turiştii le vor putea combina cum vor dori, obţinând în final propriul cocktail. Complexul apicol se adresează nu în ultimul rând celor care suferă de afecţiuni ale căilor respiratorii, terapia cu aerosoli de stup, datorită propolisului, fiind adevărate leacuri naturale.

Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite