Peste 400.000 de lei pentru înlocuirea indicatoarelor din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia locală din Ploieşti a comandat plăcuţe şi indicatoare pentru străzi care nu duceau lipsă de aşa ceva.  Primăria a cumpărat, fără licitaţie, indicatoare rutiere, plăcuţe stradale şi stâlpi în valoare de peste patru miliarde de lei vechi. Contractul a fost semnat după o cerere de oferte.

La Ploieşti, Primăria a început, în această vară, montarea de indicatoare şi plăcuţe stradale noi. În multe zone din municipiu au apărut semne de circulaţie care dirijează traficul greu ori care interzic parcarea şi plăcuţe cu denumirile străzilor. Seria de montări a început în baza unui contract semnat în luna mai a acestui an, pentru care n-a fost organizată licitaţie propriu-zisă. Conform datelor de pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, autorităţile ploieştene au atribuit contractul în urma unei cereri de oferte.

Valoarea achiziţiei este de 408.000 de lei, inclusiv TVA, în preţ fiind incluse serviciile de livrare, montare, demontare şi întreţinere. Procedura de achiziţie a fost împărţită în două loturi. Primăria a plătit 250.000 de lei pentru indicatoarele rutiere şi 158.000 pentru plăcuţele stradale, în aceşti bani fiind incluse şi tarifele pentru furnizarea stâlpilor sau repararea semnelor îndoite.

În lotul de plăcuţe stradale, autorităţile au prevăzut achiziția a peste 500 de bucăți. Până acum, în primele luni de contract, au comandat 89, iar multe dintre ele au fost amplasate pe străzi care aveau, deja, plăcuţe de aest gen. Luăm doar câteva exemple, din lista oficială primită ieri de la Primărie. Pe Fortunei, Ceahlău, Oltului, Polux, Călugăreni, Jupiter, Vornicul Boldur sau Veniamin Costache, ploieștenii își vor aminti că existau, de ani buni, plăcuţe de acest gen. Cu toate acestea, pentru arterele menţionate au fost comandate, în această vară, plăcuţe noi. Pe Jupiter, spre exemplu, stradă care face legătura între Rudului şi Căliman, au fost amplasate nu mai puţin de cinci plăcuţe cu denumirea străzii.

În primul lot, autoritățile au comandat, deja, câteva sute de indicatoare: predomină cele pentru oprirea interzisă, presemnalizarea trecerilor de pietoni și interzicerea circulației vehiculelor de mare tonaj.

Adio, plăcuțe ruginite!

La fel de interesant este și faptul că această achiziție, făcută fără licitație, vine la puțin timp după un contract similar derulat în Ploiești. În perioada 2007-2008, pe finalul administrației Calotă, reprezentanții Primăriei s-au lăudat că reușiseră să monteze plăcuțe cu denumiri pe aproape toate străzile din municipiu. La nici patru ani de la acel moment, administrația ploieșteană a cerut peste 500 de bucăți noi.

„Cele 89 de plăcuțe comandate până acum repreintă aproximativ 10% din totalul prevăzut. Vom mai face în continuare comenzi, contractul are o durată de un an. Există motivții pentru toate străzile. Fiecare indicator are o poveste. Unele erau ruginite, îndoite sau deteriorate în urma accidentelor rutiere", ne-a declarat Teodora Marin, directorul Direcției Tehnic-Investiții din Primărie.

Interdicţie pe câţiva metri

Sunt şi alte exemple ciudate, cum ar fi indiatoare care interzic circulaţia camioanelor pe tronsoane de câţiva mertri ale unor străzi pe unde, oricum, nu treceau maşini de mare tonaj. Un bun exemplu este pe strada Arnăuţi, din cartierul 9 Mai, pe unde locatarii nu-şi amintesc să fi văzut, de curând, vreun autovehicul cu masa peste 3,5 tone. Tronsonul pe care a apărut interdicția are vreo 70 de metri lungime și este folosit îndeosebi de riverani. „TIR-uri, pe aici? Cine v-a zis asta? Nu trec maşini mari pe aici, nu treceau nici înainte să pună indicatoarele astea. Mai ales acum, de când au înălţat trotuarele şi lumea parchează pe o bandă, nici nu încap maşini mari", ne-a povestit Doina Marin, de pe strada Arnăuţi.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite