PARADOX: Peste 300 de campioni, O baze sportive în Prahova!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul campionilor fără baze sportive. Aşa s-ar putea numi Prahova, care este reprezentată cu brio la competiţiile sportive naţionale şi internaţionale, dar care în prezent nu are o sală polivalentă, nu are o pistă de alergare pentru atletism, nu are săli pentru antrenamentele gimnastelor sau un bazin de înot.

Paradoxal, în 2011, sportivii din judeţul nostru au câştigat peste 300 de medalii, clasându-se cu o asemenea performanţă pe locul 5, la nivel naţional. S-au antrenat cum au putut, au făcut naveta în alte localităţi şi au învins de două ori: o dată în competiţia sportivă, iar a doua în cea cu indiferenţa autorităţilor pentru sport, performanţă şi sănătate!

Modernizarea stadionului „Ilie Oană" exclusiv pentru fotbal a lăsat fără baze de pregătire o serie de secții. Atletismul, gimnastica pe aparate, scrima, tenisul de masă sunt doar câteva dintre sporturile care au fost defavorizate de modernizarea arenei din cartierul ploieștean Mihai Bravu.

Bariera banilor

De când s-a aprobat proiectul pentru investițiile la stadionul «Ilie Oană» am căutat soluții pentru secțiile care au rămas fără o sală de antrenament. Între timp au fost demarate lucrările de renovare și la Sala Sporturilor «Olimpia», ceea ce a accentuat și mai tare lipsa spațiilor de pregătire. Noi am identificat un teren unde s-ar putea ridica un complex sportiv, am prezentat propunerea, ar urma să fie făcut un proiect și căutată o soluție de finanțare. Dar când vine vorba de bani, ne lovim de o barieră puternică", ne-a declarat Laurențiu Nicolescu, directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret și Sport (DJTS) Prahova, fost campion la înot.

image

Desființarea unicei piste de atletism pentru profesioniști, cea care era pe vechiul stadion „Ilie Oană" i-a obligat pe sportivii acestei secții să se antreneze pe unde au putut. Inițial au alergat prin parcuri, iar din 2010, de când a fost inaugurată banda de alergare pentru amatori de la Sala Sporturilor, o împart cu cei care vin să alerge din plăcere. Dar performanța nu poate fi obținută prin improvizații. „Pista pentru amatori are doar 200 m lungime și patru culoare. Linia dreaptă are 50m, turnanta este foarte îngustă. Schimbă forma alergării, au apărut accidentările mult mai repede, fapt care a dus la ratarea competițiilor. În afară de rezistență, am avut de suferit la toate celelalte forme de alergare", ne-a declarat profesorul Robert Munteanu de la CS Petrolul Ploiești.

Acest lucru s-a văzut la competiții, unde Prahova a căzut mult în clasament în ultima perioadă. Dar chiar și așa, sportivii reușesc să țină ștafeta sus și să vină acasă de la competiții cu rezultate bune.

Încă un aspect total ignorat de cei pentru care singurul „sport" este întrecerea pentru un loc în administrație cât mai influent este faptul că atletismul are două sezoane:  unul de vară și altul de iarnă, care presupune pregătirea în sală. În Ploiești nu există așa ceva. Dar pentru a nu-și ieși din ritm, sportivii merg la București. Efort foarte mare pentru acești copii, care pe lângă antrenamente trebuie să dedice timp și școlii, studiului indiviual, dar și odihnei.

Înotăm ... pe uscat

Secția de înot este alta unde Prahova ar rămâne repetentă. „Fiind sportul pe care l-am practicat, am încercat întotdeauna să-i acord o atenție deosebită, dar din păcate, de fiecare dată m-am lovit de aceeași ignoranță, de același răspuns: nu sunt bani", ne-a spus Laurențiu Nicolescu.

Chiar și „visul Nadia" se pierde la Ploiești. Degeaba caută și găsesc antrenorii fetițe care au potențial și ar putea deveni noile reprezentante de 10 ale gimnasticii pe aparate, în momentul în care vine timpul antrenamentelor, totul devine o muncă de Sisif. Oare cum s-ar putea face antrenamente în condiții optime într-o anexă a stadionului „Ilie Oană", o sală improvizată, insalubră, unde copiii se pregătesc pentru competițiile la care trebuie să concureze cu spotive din școlile rusă, chineză sau americană de gimnastică, veșnicele rivale la lupta pentru un loc pe podium?!

Iar exemplele de acest gen continuă. Nu există secție unde am putea afirma că lucrurile merg ca pe roate. Interesul autorităților pentru sport, pentru campioni, pentru cei care ne reprezintă cu succes la competiții și datorită cărora numele Prahovei este promovat mai repede decât prin oricare campanie costisitoare și de durată este echivalent cu cel al bazelor de profil existente aici, adică O!

Din păcate, județul nostru pierde foarte mulți dintre copiii talentați, care sunt racolați sau pleacă de bunăvoie la alte cluburi din țară, dar și foarte mulți dintre antrenori care se orientează fie spre alte domenii, fie, asemenea elevilor lor, spre alte baze sportive din România.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite