Spitalul Județean de Urgență Ploiești este „hotel de lux“ pentru boschetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ștefan Alexe, unul dintre oamenii străzii din Ploiești, este deja la a zecea internare de la începutul sezonului rece (foto: A.Policală)
Ștefan Alexe, unul dintre oamenii străzii din Ploiești, este deja la a zecea internare de la începutul sezonului rece (foto: A.Policală)

În timp ce cei mai mulți dintre noi fugim de spital, există și persoane pentru care unitățile medicale sunt „Raiul pe Pământ". Este vorba despre oamenii străzii, dar și despre persoanele foarte sărace care găsesc la spital o masă caldă și condiții de cazare optime.

Odată cu instalarea sezonului rece, unitățile spitalicești se transformă în adevărate „hoteluri" pentru persoanele fără adăpost. Unele dintre ele ajung să aibă și câte două-trei internări pe lună. Cele mai frecvente cauze care îi transformă pe acești oameni în „clienți" fideli ai spitalelor sunt hipotermiile. Internările dese, însă, sunt binevenite pentru aceste persoane care pe lângă tratamentul necesar, beneficiază și de mese calde, de o porție bună de igienă, un pat confortabil. Totul, pe gratis! Însă numai pentru ei sunt aceste gratuități, nu și pentru noi, cei de rând, care contribuim lunar la fondul asigurărilor de sănătate. O zi de spitalizare pentru aceste persoane costă cam 140 de lei, la care se mai adaugă și medicația aferentă.     

Record de internări

„Avem în medie cam două-trei cazuri sociale pe săptămână, la o secție unde sunt 80 de paturi. Cu toate acestea unii dintre ei creează un disconfort major din cauza modului de viață pe care-l au. Nu știu ce înseamnă igină, bun-simț, ajung să urineze în pat sau în chiuvetă, afectându-i astfel și pe pacienții asigurați, care ajung aici cu boli grave. Tot ceea ce putem face în astfel de situații cu persoanele care constituie cazuri sociale este să luăm legătura cu Direcția de Asistență Socială în încercarea de a le găsi un acoperiș deasupra capului pentru a nu mai ajunge aici. Însă nu prea au ce face nici cei de la Direcție, ținând cont că singurul adăpost de noapte pentru sărmani este supraaglomerat. Astfel mulți dintre ei ajung din nou la noi la doar câteva zile de la externare, având și câte 40-50 de internări pe sezon", ne-a declarat doctorul Ștefan Pavelescu, șeful secției Boli Interne de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Ploiești.

„Iar a venit Alexe!"

Un pacient fidel al SJU Ploiești este Alexe Petre, în vârstă de 74 de ani, care de când se știe și-a dus traiul pe străzi, iar iarna mai mult prin spitale. Astfel, medicii au început să și glumească pe seama lui, „Alexe" devenind numele generic pentru persoanele fără adăpost care ajung la Urgențe. „Ori de câte ori avem un caz social spunem «iar a venit Alexe». Până acum, bătrânul are deja zece internări și sigur va mai aduna câteva zeci până la venirea căldurii", a completat doctorul Pavelescu.

Pe bătrânul Alexe orice internare îl bucură, iar trai mai bun ca la spital recunoaște că nu a dus și nu va duce nicăieri. „Mâncărica-i mâncărică, e foarte bună și e pe săturate, îmi mai dau și rudele colegilor de salon, am un pat, am căldură, am unde să mă spăl. E bine aici. Totul e din plin și e gratis", ne-a spus Alexe.

 Pe timp de vară se descurcă mai greu. Doarme pe câmp și cerșește pentru a face rost de-ale gurii. A muncit doar șapte ani din cei 74 pe care îi are, nu știe ce înseamnă cotizații la stat sau cine-i acoperă „cazarea" la spital, despre care trăiește cu senzația că este gratis. Acum speră ca Sărbătorile să-l prindă tot pe patul de spital, pentru că știe că va avea parte de hrană pe săturate, căldură și un loc bun de odihnă.

Mai bine ca acasă

Cam la fel stau lucrurile și cu persoanele sărmane, care în ciuda faptului că au un acoperiș deasupra capului preferă spitalizarea, ținând cont că aici le sunt asigurate, fie și pentru câteva zile, condițiile optime de trai. Nu mai au grija zilei de mâine, a faptului că nu au lemne să-și încălzească locuința sau bani pentru tratament. „Dacă durerile și gândurile amare despre viața grea pe care o ducem ar fi mai puține ar fi și mai bine", ne-a spus Ion Dumitru, un alt pacient internat la SJU Ploiești.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite