Dezinteres pentru separatoarele-salvatoare de vieți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei accidente, dintre care cel mai grav soldat cu moartea a cinci persoane, au fost înregistrate în decursul unei săptămâni pe DN1B, în Prahova. Dimensiunea acestor evenimente sângeroase ar fi putut fi mai mică dacă pe artera națională ar fi fost montate niște separatoare de sens.

Prahova este străbătută de două artere naționale intens circulate: DN1 și DN1B, unde valorile de trafic ating în anumite perioade ale anului valori impresionate. Direct proporțional cu acest fenomen este și numărul de accidente înregistrate pe șoselele menționate. Din păcate, în aceste evenimente, foarte multe persoane au murit nevinovate, după ce s-au trezit izbite de mașini care au pătruns pe contrasens. După cum afirmă la unison polițiștii, șoferii și reprezentanții Drumurilor Naționale, astfel de evenimente soldate cu pierderi de vieți omenești ar putea fi evitate, într-o oarecare măsură, dacă ar fi amenajate separatoare de sens.  

În total, în județul nostru sunt aproape 320 de kilometri de drum național, dintre care 145 pe cele două artere menționate mai sus. Separatoare de sens avem însă doar pe DN1 pe o lungime de 15 kilometri, iar pe DN1B nu există niciun prefabricat din beton care să delimiteze benzile.

Autoritățile susțin că nu există bani pentru așa ceva, deși o astfel de investiție ar salva vieți. „Sunt scumpe și de la Ministerul Transporturilor de unde obținem finanțare ni se spune că nu sunt bani pentru așa ceva. Un metru liniar de separatoare costă 100 de euro, astfel pentru un kilometru ne trebuie o sută de mii de euro. Toată lumea spune că sunt necesare, dar când trebuie aplicate proiectele constată că nu sunt bani. Ne lovim de neputință", ne-a declarat Valerian Manta, Șeful Serviciului de Drumuri Naționale (SDN) Prahova.

Șosele însângerate

Pe DN1B, în ultima săptămână au avut loc trei accidente grave, între Valea Călugărească și Bucov, unul dintre ele soldându-se cu moartea a cinci persoane nevinovate. A fost cel mai sângeros din acest an înregistrat pe arterele prahovene. Din declarațiile martorilor în zona respectivă nu trece săptămână în care să nu aibă loc accidente, multe dintre ele din cauza pătrunderii pe contrasens.

Ion Haralambie din Bucov a fost unul dintre martorii tragediei de săptămâna trecută, dar și al multor altor evenimente de acest gen și se numără printre șoferii care militează pentru montarea separatoarelor. „În zona asta se întâmplă mereu accidente. Se circulă cu viteză, unii sunt grăbiți, alții neatenți, alții mai adorm la volan și așa mor oameni nevinovați. Dacă ar exista separatoare ar avea de pătimit doar șoferii care nu-și stăpânesc volanul, nu și cei care circulă regulamentar", ne-a declarat Ion Haralambie.  

Momentan, reprezentanții de la SDN Prahova speră ca până spre sfârșitul anului să obțină fonduri pentru a acoperi cu separatoare alți aproape 50 de kilometri din DN 1, care va fi tranzitat de mii de turiști ce-și vor petrece vacanța pe Valea Prahovei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite