Sechestru record de 2 miliarde de euro pe conturile şi bunurile Lukoil. Ruşii contestă acuzaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafinăria Petrotel Lukoil din Ploieşti. FOTO Adevărul
Rafinăria Petrotel Lukoil din Ploieşti. FOTO Adevărul

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au instituit un sechestru record, de 2 miliarde de euro, pe bunurile şi conturile Petrotel Lukoil România, dar şi al conturilor din Marea Britanie şi Olanda a acţionarului majoritar, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda. Cele două entităţi sunt suspectate că au mutat banii din România în Olanda şi invers, rezultând un prejudiciu de 2 miliarde de euro

Dosarul Lukoil, deschis în toamna anului trecut de procurorii de pe pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, a continuat miercuri cu un nou capitol care stabileşte două premiere pentru România, instituirea unui sechestru record, de 2 miliarde de euro, şi blocarea conturilor unei companii din afara ţării.

Potrivit comunicatului oficial al procurorilor ploieşteni, pe lângă acuzaţiile din octombrie 2014 reţinute în sarcina Petrotel Lukoil şi a directorului platformei din Ploieşti, Andrey Bogdanov, de spălare de bani şi evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro, de miercuri s-au adăugat încă două, de folosire cu rea credinţă a creditului Lukoil şi spălare de bani.

Valoarea prejudiciului stabilită prin noile acuzaţii atinge o sumă ameţitoare, respectiv 1,185 miliarde de euro şi 1,526 miliarde de dolari prin folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi de 1,526 miliarde de dolari şi 552 de milioane de euro prin spălare de bani.

Al treilea jucător de pe piaţa de petrol din România, cu o cifră de afaceri de 1 miliard de euro, ar fi produs acest prejudiciu cu ajutorul consistent al acţionarului majoritar, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda.

Mecanismul prejudiciului

Schema de spălare a banilor între cele două societăţi este una simplă. Lukoil Ploieşti a rambursat sume importante către Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, cu justificarea de restituire creditare, în baza unor contracte de împrumut. La rândul său, firma din Ploieşti a primit din Olanda, cu titlul de investiţii şi majorare de capital social, diverse sume care nu s-au regăsit însă în activul Petrotel Lukoil şi nici nu au fost raportate către ANAF sau Registrul Comerţului.

Prin această schemă, Lukoil Ploieşti a rămas fără capital, operaţiunile de spălare de bani şi folosirea cu rea credinţă a creditului provocând un prejudiciu de 2 miliarde de euro. „Ca urmare a politicii comerciale practicate de SC Petrotel Lukoil SA, s-a realizat decapitalizarea societăţii, fapt relevat şi de rapoartele administratorilor societăţii, rapoarte aferente anilor 2012 si 2013“, se arată în comunicatul procurorilor ploieşteni.

Sechestru pe bunuri şi conturi

Prejudiciul enorm şi obligativitatea legală de a se intitui sechestru în cazul infracţiunilor de spălare de bani au determinat procurorii să ia două decizii fără precedent. Prima vizează valoarea sechestrului, până la concurenţa sumei record în România, de 2 miliarde de euro, şi a doua care vizează sechestrul asupra unor acţiuni, prime de emisiune, bunuri şi conturi din Marea Britanie şi Olanda a unei firme străine, în speţă Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda. Sechestrul a fost aplicat atât firmei acţionar majoritar din Olanda cât şi a Petrotel Lukoil.

Suplimentar, procurorii au dispus miercuri şi instituirea controlului judiciar în cazul a cinci persoane, angajaţi ai Lukoil Ploieşti, Andrei Raţă, Dan Dănulescu, Dorel Duţu, Yuri Erogov şi Alexey Vionstev, ultimii doi cetăţeni ruşi. În dosarul Lukoil este cercetat sub control judiciar, din octombrie 2014, şi Andrey Bogdanov, directorul general al Petrotel Lukoil Ploieşti, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Reprezentanţii Lukoil Ploieşti nu au comentat noile acuzaţii, dar pot contesta măsura sechestrului asigurător.

Spălare de bani de miliarde de euro, profit zero

În toamna anului trecut, după ce procurorii au desfăşurat 23 de percheziţii la Lukoil Ploieşti şi firme conexe, ruşii au oprit producţia rafinăriei din Ploieşti, unde lucrează aproximativ 3.500 de angajaţi, ameninţând şi cu plecarea din România.

La scurt timp după instituirea sechestrului pe conturile bancare şi conductele Petrotel-Lukoil, în contextul unor declaraţii belicoase venite din partea Ambasadei Rusiei, dar şi a premierului Victor Ponta care a spus că ruşii „nu plecau cu conductele sau cu rafinăria din ţară“, măsurile asiguratorii au fost ridicate parţial de Parchet, iar rafinăria şi-a reluat activitatea.

Rafinăria din Ploieşti a fost cumpărată de ruşii de la Lukoil în 1998, fiind una dintre cele mai moderne ale companiei petroliere. Lukoil are în România 300 de benzinării. În ciuda unei cifre de afaceri anuale de peste 1 miliard de euro, Lukoil Ploieşti a avut profit 0 (zero) în ultimii ani.

Acuzaţii contestate

Reprezentanţii Lukoil Ploieşti nu au comentat noile acuzaţii, dar au contestat joi acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală aduse de procurori Petrotel Lukoil Ploieşti şi celor cinci angajaţi ai companiei, spunând că va face recurs împotria deciziei Procuraturii.

„Compania LUKOIL îşi exprimă speranţa că se vor evita orice obstacole care ar putea afecta funcţionarea acestei rafinării strategice”, se arată în comunicatul Lukoil.

Pe aceeaşi temă

Procurorul din cazul Lukoil, spaima evazioniştilor. Ce alte nume mari s-au ales cu dosare penale ca urmare a cercetărilor lui Mircea Negulescu

Ruşii de la Lukoil ameninţă cu închiderea rafinăriei Petrotel. Procurorii au blocat stocurile strategice

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti: “Ridicarea sechestrului la Lukoil a avut la bază dorinţa de a nu afecta salariaţii”

Directorul general al Lukoil Ploieşti, cercetat sub control judiciar

CSM s-a sesizat în cazul declaraţiilor lui Victor Ponta despre dosarul Lukoil

Procurorii au ridicat parţial sechestrul în cazul Lukoil pentru a putea fi reluată producţia

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite