Prahoveni care trăiesc cu apă de „împrumut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape o sută de prahoveni din Comarnic nu mai au apă de aproape jumătate de an (foto: Adelina Anei)
Aproape o sută de prahoveni din Comarnic nu mai au apă de aproape jumătate de an (foto: Adelina Anei)

Situație critică pentru aproape 100 de persoane din Comarnic, care sunt nevoiți să străbată zilnic zeci de kilometri pe jos pe a-și face provizii cu apă. Problema a apărut din cauză că de luni de zile n-a mai plouat, iar fântânile și captările au secat.

Oamenii care s-au trezit fără apă la robinete, în urmă cu aproape jumătate de an, locuiesc în cartierul Podul Vârtos din Comarnic. Pentru a avea cu ce se spăla, găti sau bea, aceștia au apelat la bunăvoința vecinilor. Înarmați cu bidoane şi găleţi, aceștia se trezesc cu noaptea-n cap și străbat zilnic zeci de kilometri. Situația este cu atât mai gravă cu cât unii dintre ei au în gospodărie și animale, care au nevoie de zeci de litri de apă pe zi. 

„Ne rugăm la Dumnezeu să ne dea ploaie ca să avem şi noi, din nou, apă. Este o situaţie foarte delicată şi de cinci luni trecem prin acest calvar. Eu am copil mic şi trebuie să spăl aproape zilnic rufe. De la 6.30 dimineaţa îmi iau bidoanele şi merg după apă. Deşi car şi 30 de litri, se epuizează repede şi iar trebuie să plec. Cred că dacă n-ar fi aceşti oameni cu suflet care ne acceptă în curţile lor pentru a lua apă, am deveni «fiii ploii»", ne-a povestit Cristina Neagoe.

Sesizări fără rezolvare

Locuitorii cartierului Podul Vârtos au făcut zeci de sesizări la primărie, însă autorităţile locale spun că nu au cum să-i ajute deocamdată. Rezolvarea problemei vine abia la primăvară, când în zonă vor fi făcute investiții la sistemul de alimentare cu apă potabilă și canalizare.

„Oamenii din Podul Vârtos au captări proprii, iar apa este netratată. Acum fiind secetă, în bazinele lor, lichidul vital nu mai ajunge. Ca soluţie, anul viitor, în proiectul de modernizare şi reabilitare a infrastructurii de apă-canal, la nivelul oraşului, vom duce o conductă de apă în bazinul lor, vom face o staţie de pompe jos, care va asigura debitul necesar", ne-a explicat viceprimarul oraşului Comarnic, Mircea Cocă.

Prefectura n-a fost informată!

Pentru oamenii năpăstuiți de secetă ar mai fi, însă, o variantă, pe care autoritățile locale se pare că au omis-o: cererea ajutorului Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, care le-ar putea pune la dispoziții cisterne mobile cu apă. Deși problema durează de aproape jumătate de an, prefectul Adrian Florin Dobre ne/a declarat că nu are cunoștință de ea.

„Nu știu de problema oamenilor de acolo, dar voi cere o informare de la Primăria Comarnic. Există posibilitatea să fie ajutați de către cei de la ISU", ne-a spus Dobre.

Şi localităţile din jur se confruntă cu acceaşi problemă, iar în cursul săptămânii apa este oprită câte o oră dimineaţa şi seara.

Seceta restricționează consumul

Autoritățile nu au deloc vești îmbucurătoare în acest sens. Reprezentanții Societății de Exploatare Sistem Zonal Prahova, din subordinea Prefecturii, monitorizează cu mare atenţie nivelul principalelor acumulări de apă din judeţ, din bazinele Paltinu şi Măneciu, care din cauza secetei au ajuns la cote de avarie. În situaţia în care precipitațiile vor întârzia să apară, localităţile din Prahova se vor confrunta cu restricţionarea consumului de apă.

„Am tras un semnal de alarmă către furnizorii de apă pentru restricționarea către firmele mari a distribuției, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Conform datelor furnizate de Exploatarea Sistemului Zonal Prahova, bazinele sunt umplute cam 40-45%. Dacă nivelul scade sub 30%, vom impune restricţionări etapizate ale consumului de apă, începând cu zona industrială şi sfârşind cu populaţia. Monitorizăm permanent şi nivelul apelor subterane, vom face și un pic de informare a populației cu privire la moderarea consumului", a menționat prefectul Florin Adrian Dobre.

Acesta a dat, însă, asigurări, că cele mai multe localităţi din judeţ se vor descurca datorită apelor subterane pe care le captează. Din păcate, pentru perioada următoare, veștile privind precipitațiile în zona Prahovei nu sunt îmbucurătoare.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite