Şcoală ca în Evul Mediu în Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doiniţia Neculai este un copil sărac
Doiniţia Neculai este un copil sărac

În secolul XXI, sute de copii îşi fac încă temele la lumina plăpândă a lumânării şi trăiesc în condiţii mizere.

Doiniţa Neculai are 10 ani şi este în clasa a III-a la şcoala generală din satul prahovean Ciorani. Pentru ea şi cei cinci fraţi pe care îi mai are, ziua începe foarte de dimineaţă, când trebuie să ducă vaca la cireadă, să-şi ajute bunica să dea de mâncare păsărilor de pe bătătură şi abia apoi să plece la şcoală, cu un colţ de pâine în mână.

Îl ia de mână pe Remus, fratele de grădiniţă, şi pornesc împreună pe un drum de un kilometru şi jumătate spre şcoală. La prânz, cu aceeaşi responsabilitate, îşi aduce frăţiorul acasă şi îşi ajută bunica la treburile casei. "M-am uitat de câteva ori la televizor, la o prietenă, la desene animate, dar noi nu avem. Calculator este la şcoală, dar eu sunt prea mică pentru el", spune Doiniţa cu naturaleţe şi fără regrete.

Doiniţa şi Remus

Mama ei este plecată în Spania, să câştige bani din care îşi vor permite să se racordeze la electricitate, aşa cum au toţi vecinii, şi, speră fetiţa, vor lua şi un televizor cu care să îşi treacă serile. Până atunci, cum se lasă puţin întunericul, bunica îi aprinde o lumânare şi o lasă să-şi facă temele singură pentru că ea, oricum, nu ştie nici un pic de carte.

Şi învăţătorul Doiniţei, Ion Mocanu, are numai cuvinte de laudă despre fetiţă. "Este foarte isteaţă şi participă cu mult interes la ore. Chiar dacă greşeşte, ceea ce este normal pentru un copil atât de mic, nu renunţă până nu înţelege. Îmi place spiritul ei vioi, faptul că se implică şi nu-şi pierde curajul. Din fericire, deocamdată, nu pare afectată de faptul că părinţii săi sunt plecaţi în străinătate, se comportă normal", spune cu blândeţe învăţătorul.

Sute de cazuri

Statistic, potrivit recensământului din 2002, în Prahova există 5.986 de locuinţe care nu sunt racordate la electricitate, iar potrivit unui studiu mai recent, din 2007, privind electrificarea în România, 1.151de gospodării sunt total sau parţial neelectrifcate. "Este foarte greu să avem o cifră exactă a populaţiei din judeţ care nu are curent electric.

Pe de o parte, este vorba despre satele izolate, iar pe de alta vorbim despre locuinţe care nu sunt electrificate pentru că proprietarii nu au solicitat acest serviciu sau nu mai au energie electrică pentru că nu şi-au mai permis să plătească şi au fost debranşaţi", ne-a spus Mihai Condrescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Prahova.

În toate aceste cazuri, să-ţi faci temele, să mergi zilnic la şcoală chiar dacă nu ai pantofi şi să termini măcar opt clase ţin, exclusiv, de ambiţia fiecarui copil.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite