Ambulanţele prahovene, „taxi“ pentru beţivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de prahoveni ajung săptămânal la spital nu pentru că ar suferi de vreo boală gravă, ci din cauza alcoolului. Aceştia blochează ambulanţele, personalul medical din spital, precum şi paturile de aici. 

Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti este asaltată de prahovenii căzuţi în patima alcoolului. Zilnic, circa zece astfel de „pacienţi" au nevoie de îngrijiri medicale.

Într-o zi, cel puţin 1500 de lei „înghit" beţivii

Prahovenii care ajung la spital din cauza alcoolului sunt trataţi ca orice alt pacient intoxicat cu vreo substanţă, fără a fi nevoiţi să plătească vreun ban, aşa cum se procedează în alte unităţi spitaliceşti. „Zilnic, trei - cinci persoane ajunse la spital intoxicate cu etanol necesită internare. Cei mai mulţi sunt agresivi cu personalul medical, ne adresează injurii şi, cu toate acestea, nu plătesc nimic. Înainte de Revoluţie persoanele intoxicate voluntar cu etanol erau nevoite să-şi achite internarea şi tratamentele administrate, însă acum nu mai e aşa. Un astfel de pacient poate costa cel puţin 300 de lei, ceea ce reprezintă spitalizarea de o zi. Toate aceste costuri sunt suportate de către Casa de Asigurări de Sănătate Prahova", ne-a declarat Ştefan Pavelescu, şeful secţiei de Interne din cadrul SJU Ploieşti.

La un simplu calcul, într-o singură zi, spitalul cheltuieşte cu pacienţii aflaţi în stare de ebrietate minimum 1.500 de lei. La aceste sume se adaugă şi transportul acestor perosane cu ambulanţa, dar şi costurile unor investigaţii mai amănunţite de care unii dintre ei au nevoie.

„În jur de zece persoane aflate în stare de ebrietate ajung într-o zi la Primiri Urgenţe. Cei mai mulţi sunt aduşi de Ambulanţă. O parte rămân în Unitatea de Primiri Urgenţe până se trezesc, iar alţii necesită internare. Pe lângă aceştia vin zilnic alte 10-30 de persoane care acuză diferite tipuri de agresiuni şi care, de asemenea, se află în stare de ebrietate. Aceste cazuri pot necesita tomografii, radiografii", ne-a precizat Andrei Ilinca, purtătorul de cuvânt al SJU Ploieşti.

Ambulanţa, „taxiul" gratuit al beţivilor

„Zilnic, intervenim în cazul a şase-zece persoane aflate în stare de ebrietate. În weekend se poate ajunge şi la 20 de astfel de cazuri. În acest timp am putea trata pacienţi care au afecţiuni cardiace sau respiratorii grave, însă trebuie să răspundem la toate apelurile", ne-a declarat Mihaela Pantaia, medic în cadrul Serviciului de Ambulanţă Prahova.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite