Un loc într-o sală de şedinţe din Ploieşti, mai scump decât pe Naţional Arena FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o medie cost / capacitate, un loc în Sala Europa, din Palatul Administrativ al Ploieştiului, costă peste 5.000 de euro. Prin urmare, un loc aici devine mai scump chiar și dect unul pe Național Arena, în condițiile în care este greu să compari o sală cu un stadion modern ridicat de la zero. Reabilitarea sălii a scos din bugetul judeţului aproape 1,82 milioane de euro

Ajunsă acum la o capacitate de 352 de locuri, fosta „sală de şedinţe de 500 de locuri" a intrat în lucrări la finale anului 2009, după ce pereţii şi tavanul fuseseră serios afectaţi de infiltraţii. Pe lângă lucrările la structura de rezistenţă, constructorul s-a ocupat şi de modernizarea completă, de la pardoseli, mochete, fotolii şi lambriuri, până la instalaţii de aer condiţionat, antifum, sonorizare şi videoproiectare. Obiectele vechi de mobilier au fost donate de CJ mai multor primării din județ. Firma a montat un videoproiector, trei ecrane TV și a schimbat sistemul de iluminat, de sonorizare, climatizarea și sistemul de acces pe bază de cartele magnetice. O parte importantă din fonduri s-a dus și pentru consolidarea și izolarea pereților.

Propunerea de modernizare a sălii a fost discutată oficial în Consiliul Județean pentru prima dată într-o ședință din august 2009. La acea dată, aleșii au solicitat amânarea proiectului, pe motiv că sumele prevăzute erau exagerat de mari pentru o sală de ședințe. Proiectul a reapărut pe ordinea de zi în ședința din 14 septembrie, când a și fost aprobat. Singura modificare a fost că aleșii au decis ca plățile să se facă eșalonat, pe trei ani.

O sală cât un stadion olimpic

Lucrările la Sala Europa au fost recepţionate în februarie 2011, valoarea totală ajungând la 7,68 milioane de lei inclusiv TVA, potrivit datelor primite de la biroul de presă al Consiliului Judeţean Prahova. Calculând în euro, ajungem la o medie de 5.170 euro pe loc. Comparativ, construirea de la zero a stadionului modern din Beijing, care a găzduit Jocurile Olimpice din 2008, a costat 286,3 milioane de euro. Stadionul are însă o capacitate de minimum 80.000 de locuri, organizatorii mândrindu-se că noul „Cuib de pasăre" poate găzdui, la nevoie, până la 91.000 de persoane. La o medie cost / loc, ajungem la suma de 3.587 de euro. Ţineţi cont, investiţia chinezilor include construirea de la zero a complexului sportiv, plus investiţii în terenul de fotbal, pista de atletism, vestiare, parcări, loje, utilităţi, sisteme de monitorizare video, degivrare, irigații şi multe altele. În cazul Consiliului Judeţean, este vorba doar de modernizarea unei săli de şedinţe cu 352 de locuri.

image

VEZI AICI CE ARENE DIN ŢARĂ CONCUREAZĂ CU SALA DIN PLOIEŞTI

Mâna de lucru a chinezului şi eficienţa neamţului

Germanii au inaugurat, în 2005, Allianz Arena, în Munchen, stadion cu 69.900 de locuri, care a costat în total 340 de milioane de euro. Media, calculată ca şi în celelalte cazuri, ajunge la 4.864 euro pe loc.

Lăsăm exemplele din Beijing sau Munchen şi ajungem la unul şi mai relevant, mult mai aproape de casă: Naţional Arena. Noul stadion naţional al României va avea o capacitate de 55.600 de locuri, la un cost ajuns, potrivit presei naţionale, la 234 de milioane de euro. Cheltuielile medii vor fi de 4.208 euro/loc. Cluj Arena, investiţia Consiliului Judeţean Cluj, va atinge o medie şi mai mică, de 1.500 euro pe loc. „Este suma care a rezultat în urma licitației. Nu știam că au apărut discuții legate de preț, știu că a ieșit mai ieftin cu câteva miliarde de lei vechi față de suma aprobată inițial de consilierii județeni și acest lucru poate fi verificat oficial", ne-a declarat Mihail Fâcă, administratorul public al județului.

VEZI AICI IMAGINI CU NAŢIONAL ARENA ÎN TIMPUL LUCRĂRILOR

„Abonați" la bani publici

Firma care a desfășurat lucrările este UTI Systems București, membră a grupului UTI, care în ultimii ani a câștigat zeci de milioae de euro din contracte cu statul. Grupul de societăți este condus de controversatul om de afaceri Tiberiu Urdăreanu, care a fost în mijlocul mai multor scandaluri de presă recente. De fiecare dată, a fost vorba despre contracte importante, cu valori de milioane de euro, încheiate cu instituții de stat. Iată doar câteva exemple: 15 milioane de euro pentru dotarea sediilor MAI cu echipamente conform standardelor Schengen, acord pe 49 de ani pentru realizarea reţelei NetCity în Bucureşti, contract de 18,5 milioane de euro în parteneriat cu grupul austriac Swarco pentru managementul traficului în Bucureşti, contract de 3,2 milioane de euro cu Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa pentru managementul traficului de nave pe Canalul Dunăre-Marea Neagră.

În protofoliul grupului de firme mai figurează Parlamentul României, Ministerul Finanţelor, Direcţia Generală a Vămilor, Muzeul Naţional de Artă, RENEL, RATB, Romtehnica, Ministerul Comunicaţiilor, Metrorex sau SPP. Unul dintre cele mai mari scandaluri a apărut în noiembrie anul trecut, când mai mulți sindicaliști din Apărare l-au acuzat pe fostul ministru Gabriel Oprea că ar fi tras sforile pentru ca UTI să câștige un contract de 1,2 miliarde de euro pentru dotarea armatei cu 400 de TAB-uri. Numele UTI a apărut într-un scandal și la Ploiești, după ce s-a aflat că expertul convocat de Primărie pentru a decide soarta licitației de semaforizare apărea în calitate de colaborator în rapoartele UTI Traffic Management, participantă la acea procedură de achiziție.

Sala Europa (Ploieşti) 1,82 mil. euro, 352 locuri, medie: 5.170 euro/loc

Naţional Arena (Bucureşti) 234 mil. euro, 55.600 locuri, medie: 4.208 euro/loc

Cluj Arena (Cluj Napoca) circa 36 mil. euro, 30.000 locuri, medie: 1.200 euro/loc

Ilie Oană (Ploieşti) 17,6 mil. euro, 15.000 locuri, medie: 1.175 euro/loc

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite