Romeo Văduva, „copilul-minune“ la nai, a fost favoritul lui Ceaușescu FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Văduva susține că prin muzică trăiește, prin nai respiră, iar sfârșitul îl va găsit tot cântând (foto: arhivă personală)
Romeo Văduva susține că prin muzică trăiește, prin nai respiră, iar sfârșitul îl va găsit tot cântând (foto: arhivă personală)

„Prin muzică trăiesc, prin ea respir și tot cu ea o să mor"! Nu este un simplu citat, ci crezul marelui artist Romeo Văduva, pentru care naiul a devenit „jucăria" preferată încă de la vârsta de 5 ani și la care n-a mai renunțat de aproape patru decenii.

A învățat să cânte la nai înainte de a descifra tainele scrisului și cititului, a fost primul copil care a apărut la televizor interpretând melodii populare cot la cot cu marii soliști ai folclorului românesc. Vârsta fragedă și talentul i-au cucerit până și pe membrii familiei Ceaușescu, care nu dădeau o recepție de rang înalt fără a-l invita pe „copilul-minune", așa cum a fost numit după ce și-a făcut debutul în lumea artistică, să le interpreteze suite din melodii populare românești. Vorbim de marele naist Romeo Văduva, fiul solistei de muzică populară Maria Văduva și al naistului Constantin Văduva, cel al cărui talent nu a fost dezmințit sau egalat până astăzi.

Artistul s-a născut pe 3 martie 1968, la Constanța, dar a copilărit și studiat la Ploiești, până în clasa a VIII-a, când este mutat la București, la Liceu „George Enescu", la clasa de nai. Cu instrumentul de suflat, solistul era familiarizat încă de la 5 ani. Mereu în preajma tatălui, Romeo Văduva l-a urmărit și ascultat ori de câte ori repeta acasă.

„Între timp, taică-miu a plecat într-un turneu de opt luni, în America, iar când s-a întors m-a găsit cântând la naiul de rezervă pe care îl avea acasă. A fost plăcut surprins, iar pentru mine a fost momentul în care am știut că nu voi mai renunța la acest instrument atât cât voi trăi. Tata a fost cel care mi-a confecționat primul nai", ne-a declarat Romeo Văduva.  

Micuța Briana este cea mai mare realizare a soților Văduva (foto: Daniel Ștefănescu)

„Oamenii pupau televizoarele"

La numai 6 ani și jumătate, „copilul-minune" își făcea apariția și pe micile ecrane, în cadrul emisiunilor de folclor. „Oamenii pupau televizoarele, când începea el să cânte. Îl iubeau pe Romeo. Era un fenomen, a fost primul copil care a apărut la televizor în astfel de spectacole. După el au venit și alții, dar el a fost primul", ne-a spus cu multă mândrie, Maria Văduva, mama marelui naist.

S-a perfecționat de-a lungul anilor, studiind între șase și zece ore pe zi. Curiozitatea, motivată de chemarea sa, îl impinge pe micul Romeo să asculte cu asiduitate naiști cunoscuți, îndeosebi pe regretatul Simion Stanciu, care ramâne până acum idolul solistului.

„Tata mi-a adus două albume, unul al lui Gheorghe Zamfir, iar altul al lui Simion Stanciu și m-a întrebat după care vreau să învăț. I-am spus că-l prefer pe Simion Stanciu, pentru că are tehnică", a completat Romeo Văduva. Își inventează chiar o metodă de studiu personalizată, setând viteza pick-upului la o turație care să-i permită să înțeleagă frazele muzicale

Amintiri din „Epoca de Aur".

Talentul și munca asiduă i-au adus și laurii mult așteptați. Pe lângă aprecierea marelui public, la numai 7 ani, Romeo Văduva a câștigat și primul premiu. S-a impus ulterior la numeroase concursuri și festivalui, iar la 14 ani a obținut titlul de prim-solist instrumentist și virtuoz al naiului.

Activitatea micului Romeo nu i-a lăsat indiferenți nici pe soții Ceaușescu. „Ministrul Ștefan Andrei trimitea după mine aro prezidențial ca să merg la recepții de gradul I. Lui Nicolae Ceaușescu îi cântam chiar lângă scaun. Țin minte că-i plăcea melodia «Radu-Mamii», pe care eu i-o interpretam instrumental, iar mama vocal", ne-a povestit marele naist.

Pentru artist, însă, preferată a fost și va rămâne piesa „Ciocârlia românească".

Împliniri profesionale și personale

Anii de după Revoluție i-au adus mai multe împliniri profesionale în afara țării. În 1990 naistul a trăit unul dintre cele mai intense moment ale carierei sale, interpretând dumnezeiește Ave Maria de Schubert, în fața lui Papa Ioan Paul al II-lea, perfomanță urmată de invitatia în Sala de Protocol.

În 1994, pe când avea 26 de ani, emigrează în Canada, unde se ocupa de promovarea carierei sale, înregistrând cinci albume de cover-uri și melodii evergreen, albume lansat cu Roland Levefre, unul dintre producătorii lui Celine Dion. Obține cetățenia canadiană, însă gândul i-a fost tot timpul acasă, unde revine după 15 ani.

A găsit o țară cu un alt sistem de valori, unde folcorul numai autentic nu mai este, unde muzica de calitate nu este apreciată așa cum ar trebui, unde concursurile se câștigă „pe plocoane", după cum ne-a declarat. Însă minusurile profesionale au fost compensate de realizările personale.

De aproape trei ani, Romeo Văduva a devenit tătic și este tare mândru că micuța Briana se îndreaptă încă de pe acum spre lumea artistică. Are o voce extraordinară. La vârsta ei reușește să atingă note foarte înalte. Promite foarte mult încă de pe acum", ne-a mărturisit Romeo Văduva, cel care în cei 38 de ani de carieră a lansat 11 albume. 

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite