FOTOGALERIE Bac din amintiri, în Prahova. „«Moromeții» a fost scris de Mircea Eliade“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eleodor Zină este convins că „Moromeții“ a fost scris de Mircea Eliade
Eleodor Zină este convins că „Moromeții“ a fost scris de Mircea Eliade

Foarte sigur pe el, Eleodor Costin Zincă, un candidat la bacalaureatul din Prahova, a tratat la subiectul 3 un roman studiat în liceu, „Moromeții". Ar paria cu oricine că este scris de Mircea Eliade, fie și numai pentru că este „un băiat drăguț“

Dotat cu un lănțișor cu o cruce, câteva brățări și o pereche de ochelari de soare, menite să-i aducă noroc la examen, Eleodor a ieșit victorios de la prima probă scrisă a BAC-ului de toamnă. I-a picat, ca tuturor, să trateze tema și viziunea despre lume dintr-un roman studiat, un subiect mai mult decât generos. S-a decis pe loc la „Moromeții" pentru că despre el avea cele mai multe amintiri.

Am scris despre «Moromeții», îmi place autorul, Mircea Eliade. Am povestit cum l-au lăsat copiii pe Ilie Moromete fără avere, iar el a fost nevoit să muncească foarte mult pentru a face la loc ce câștigase. Avea trei băieți dintr-o căsătorie și trei fete din alta. Din păcate, nu mi-am amintit numele copiilor, și nici al nevestei, dar nu cred că e important. E important că am povestit ceva. Anul viitor, dacă iau bac-ul, îi ajut și pe alții să învețe", spune cu o inocență și o seriozitate fără replică Eleodor.

Candidații nu se așteaptă la note prea mari la română

Click pe imagini pentru o fotogalerie de la examen

Crede că, dacă va lua ceva punctaj în minus, va fi și din cauza unei profesoare din clasă, care s-a uitat la el până l-a deochiat. Chiar dacă a spus de trei ori „Tatăl nostru", startul la examen a fost amânat. Exclude din start ipoteza că profesoara de uita la el pentru că l-ar fi bănuit de vreo tentativă de fraudă, se uita la el pentru că este „drăguț".

1.700 de candidați la proba scrisă de limbă română

La proba de limbă și literatură română, candidații au avut de rezolvat, la prima cerință, probleme de vocabular dintr-o poezie la prima vedere din Eminescu „De-or trece ani...", la punctul doi să argumenteze conceptul de „muncă eficientă", pornind de la un citat de Lucian Blaga, iar la subiectul trei, romanul.

Indiferent că au ales „Moromeții" sau „Enigma Otiliei", variante pe care au mers majoritatea candidaților, toți s-au declarat nemulțumiți de subiect. „Păi vara nu învață nimeni. Asta e subiect foarte greu, trebuia să citești tot. Când am deschis caietul, acum câteva zile au ieșit câteva molii sau muște, nu știu ce erau. Aia e, cât luăm, luăm, dacă nu, venim și la anu'", ne-a spus și un coleg al lui Eleodor.

Bac-ul scris continuă, miercuri, în Prahova, cu proba de matematică sau istorie, în funcție de profilul urmat în liceu de candidați.

Calendarul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului:

20-21 august: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A)
20-22 august: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B)
21-22 august: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C)
23-24 august: Evaluarea competenţelor digitale (proba D)
27 august: Proba scrisă la limba şi literatura română
28 august: Proba scrisă la limba maternă
29 august: Proba obligatorie a profilului
31 august: Proba la alegere a profilului şi specializării
2 septembrie: Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea constestaţiilor (16:00-20:00)
3-4 septembrie: Rezolvarea contestaţiilor
5 septembrie: Afişarea rezultatelor finale

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite