Ploieşteni, puneţi-vă bani deoparte pentru contorizarea individuală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii vor discuta în septembrie un proiect privind încheierea de contracte individuale pentru apă şi gaze. Contorizarea individuală ar putea costa câteva mii de lei de apartament, iar conducerea Primăriei Ploieşti a anunţat că nu va suporta nicio parte din aceste cheltuieli

S-a zis cu oprirea apei sau căldurii la asociaţiile de locatari din cauza restanţierilor! Rău-platnicii nu le vor mai crea probleme vecinilor, dacă va intra în vigoare un proiect de lege aflat momentan în dezbaterea parlamentarilor. Senatorii vor discuta în septembrie o iniţiativă prin care furnizorii vor fi obligaţi să încheie contracte pentru apă şi gaze cu fiecare locatar în parte.

Concret, proiectul va face ordine în relaţia dintre locatari şi operatori, în condiţiile în care, până acum, furnizorii au putut încheia contracte numai cu asociaţiile de proprietari. Astfel, nu vor mai fi posibile sistările la comun, iar societăţile de distribuţie se vor putea îndrepta direct împotriva restanţierilor.

Dacă proiectul va fi aprobat de parlamentari, furnizorii de apă caldă, apă rece şi gaze vor fi obligaţi să încheie contracte individuale în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ. Aparatele de măsurat ar urma să fie montate în termen de un an de la publicare.

Primăria nu va plăti nimic

Proiectul a fost lăudat de autorităţile locale ploieştene, dar şi de reprezentanţii Uniunii Asociaţiilor de Proprietari. Singurul dezavantaj este legat de costuri. Recontorizarea ar putea costa câteva mii de lei de apartament. Furnizorii din Ploieşti nu au oferit o estimare de cost clară, menţionând că valoarea lucrărilor diferă de la un bloc la altul. Oricum, sub 2.000 de lei de apartament sunt slabe şanse.

„Este o idee foarte bună, pentru că simplifică relaţia dintre furnizori şi asociaţii, dar şi dintre asociaţii şi proprietarii restanţieri. Sperăm ca, în momentul în care vor începe dezbaterile, parlamentarii să steabilească foarte clar prevederile legate de costuri", ne-a comunicat Simona Băicoianu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Prahova. Proiectul prevde şi posibilitatea plăţii în rate pentru aceste lucrări, dar şi varianta ca administraţiile locale să suporte parţial sau total costurile. La Ploieşti, însă, Primăria nu se bagă. „Este o iniţiativă foarte bună, ca efect, pentru că nu mai suferă o scară întreagă din cauza unuia sau mai mulţi restanţieri. Însă ne-am angajat deja la alte cheltuieli. Să susţinem costurile pentru aceste branşamante ar însemna să renunţăm la susţinerea gigacaloriei sau la reabilitarea termică a blocurilor", ne-a declarat Andrei Volosevici, primarul Ploieştiului.

În municipiu sunt peste 500 de asociaţii cu restanţe la furnizorii de utilităţi, potrivit evidenţelor de la UAP. Peste 30 au datorii foarte mari şi au solicitat reconcilieri şi reeşalonări.

Clarificări legislative

Şi legea actuala permite separarea locatarilor, însa procedura este complicată. Oamenii au nevoie de acordul scris al vecinilor, iar furnizorii sunt de multe ori reticenţi să facă debranşări. Mulţi ploieşteni şi-au montat pe cont propriu apometre şi ceasuri pentru gaz, dar tot sunt nevoiţi să achite cota care le revine din pierderi.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite