Reabilitarea termică, ţeapă pentru ploieşteni
0Schimbările legislative şi lipsa de informare i-au adus pe mulţi ploieşteni care-şi reabilitează termic apartamentele în pericol să fie amendaţi de Primărie. În vreme ce statul promite facilităţi fiscale pentru cei care-şi reabilitează apartamentele, mai mulţi ploieşteni au avut surpriza să afle nu doar că nu vor beneficia de scutiri, dar că riscă amenzi
Reabilitarea termică a locuinţelor reprezintă, pentru mulţi ploieşteni, un subiect confuz. Iar lipsa de informaţii venite dinspre Primărie, dar şi multitudinea de firme care ar face orice pentru a prelua contractele nu ajută deloc.
Un caz concret se petrece pe strada Făt Frumos, din apropierea Gării de Sud a Ploieştiului. Aici, oamenii din blocurile F3 şi F4 au încheiat contracte individuale cu o societate de construcţii, recomandată, spun ploieştenii, de administrator. Conform contractelor, lucrările vizau lipirea plăcilor de polistiren cu grosime de 10 centimetri, prinderea mecanică, armarea cu plasă din fibră de sticlă, amorsare şi finisaj cu tencuială.
Aflând că pot beneficia de scutiri de la plata impozitului pe locuinţe, câţiva au început să se intereseze la Serviciul Public Finanţe Locale Ploieşti, însă lucrurile n-au fost deloc pe atât de simple pe cât se aşteptau. „M-am interesat la Serviciul de Finanţe şi mi s-a spus că trebuie să fac dovada că mi-am reabilitat apartamentul, să aduc contractul cu firma care a făcut lucrările şi copie după autorizaţia de construire. Am solicitat acest act la societate şi nu am primit niciun răspuns. Practic, deşi noi am fost de bună credinţă, am încheiat contracte cu o firmă specializată, suntem cu plăţile la zi, riscăm să nu putem beneficia de acea scutire de impozit", s-a plâns ploieşteanul Andrei Stoica.
„În cărţi" pentru sancţiuni
„Nu a existat nicio solicitare venită la noi pentru executarea de lucrări pe acea stradă. Sigur nu există autorizaţie. Firma poate fi sancţionată de Inspectoratul în Construcţii, noi ne putem îndrepta numai împotriva locatarilor. Milă mi-e de ei, dar intă în cărţi pentru sancţiuni. Amenda este de minimum 1.000 de lei. Cu siguranţă sunt foarte multe cazuri de acest gen în Ploieşti", ne-a declarat Laviania Cursaru, inspector în cadrul Direcţiei Generale Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Ploieşti.
Oamenii din blocul respectiv spun că se aşteptau ca toate formalităţile şi toată „hârţogăraia" să intre în sarcina firmei de construcţii. „Nu cred că lucrează fără autorizaţie. N-am avut probleme cu firma respectivă, eu am plătit mai devreme şi mi-a eliberat factură la final. Nu ştiam că pot beneficia de scutiri de la plata impozitului", ne-a spus o altă locatară, Georgeta Coman. „Plătim lucrările în zece rate egale, avem contracte făcute pentru fiecare apartament. În rest nu mi-am prea bătut capul, am contractul de undevea pe-acasă. Normal ar fi fost să dea şi statul o parte din aceşti bani", ne-a spus un locatar al blocului F3, Valeriu Potârniche.
Reprezentantul firmei care execută lucrările spune că sarcina de a solicita autorizaţie de construire din partea Primăriei îi revine beneficiarului. „Firma nu poate da aşa ceva. Autorizaţia o solicită beneficiarul. Este nevoie de autorizaţie pentru termosistem doar când se face tot blocul", a precizat Alexandru Toader, administratorul societăţii Teo Terra Construct.
Simona Dolniceanu, director SPFL Ploieşti: „Ştim că a fost adoptată această lege, însă încă nu s-au dat normele de aplicare. Aşteptăm şi noi lămuriri"
Sunt şi ploieşteni care au desfăşurat lucrările „în regie proprie". Este şi cazul lui Ion Stârceanu, care locuieşte tot într-unul din blocurile turn de pe strada Făt Frumos. Omul susţine că şi-a izolat termic apartamentul de două camere pentru 600 de lei. Conform unei legi aprobate luna trecută, proprietarii care plătesc pentru a-şi reabilita apartamentele sunt scutiţi de impozit timp de şapte ani. Însă nu vor putea beneficia de această facilitate cei care au făcut lucrarea „după ureche", adică nu în baza unui proiect tehnic avizat de specialişti şi mai ales fără autorizaţie de construire eliberată de primărie.
Primăria aşteaptă normele de aplicare
La nivel de teorie, ploieştenii care şi-au reabilitat, pe cheltuială proprie, locuinţele, pot beneficia de scutire de la plata impozitului. Însă puţini cunosc condiţiile de acordare. Nici pentru administraţia ploieşteană prevederile nu sunt clare. „Ştim că a fost adoptată această lege, însă încă nu s-au dat normele de aplicare. Aşteptăm şi noi lămuriri", ne-a declarat Simona Dolniceanu, directorul Serviciului Public Finanţe Locale Ploieşti.
„Proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuială proprie beneficiază, în condiţiile legii, de scutire de la plata impozitului aferent locuinţei pe o perioadă de minimum 7 ani, pe baza auditului energetic prin care se certifică realizarea recomandărilor propuse de către auditorul energetic pentru clădiri", se arată într-un articol din Legea 158/2001, privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Reprezentanţii Primăriei Ploieşti nu ştiu nici dacă scutirea se va aplica în totalitate sau proprietarii vor plăti un procent din valoarea impozitului.
Pentru a beneficia de efectele legii, cetăţenii care au făcut termoizolarea locuinţelor trebuie să fi avut un proiect şi autorizaţie de construcţie, conform legii urbanismului. O altă condiţie necesară este ca reabilitarea să fie făcută în baza recomandărilor unui auditor energetic autorizat. De asemenea, specialiştii au amintit că reabilitarea termică presupune mai multe lucrări decât simpla anvelopare, ea impunând şi schimbarea geamurilor de tip vechi cu tâmplărie termopan care reduce pierderile de căldură, izolarea acoperişului şi a subsolului clădirii, iar mai nou, conform legii, este inclusă şi închiderea balcoanelor cu tâmplărie termopan.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:
